Jouluvaloja on ihasteltu jo vuosikymmeniä

0
Vason kauppaliikkeen edustalla oli näin komeat jouluvalot vuonna 1954. Tuolloin oli tapana, että kauppaliikkeillä oli kadulla omia valojaan ja usein myös joulunavauksiaan. Kuva on Uudenkaupungin museon, Valokuvaamo Iriksen kokoelmista.

Uusikaupunkilaiset pääsevät sunnuntaina ihastelemaan uusia jouluvaloja. Valot ovat jo paikoillaan, mutta valot syttyvät jälleen perinteisesti joulukadun avajaisissa.

Jouluvalot ovat Uudessakaupungissa jo yllättävän vanha perinne.

– Virallista tutkimusta kaupungin jouluvaloista ei ole, mutta jo 1910, kun kaupunki oli juuri saanut sähköt, on torille päätetty pystyttää joulukuusi ja valaista se sadalla lampulla. Sen jälkeen, ainakin jo 1950-luvun alusta on kuvia, joissa yksittäisillä kauppaliikkeillä on omia valojaan. Katujen reunoilla jouluvaloja on ollut sitten 1960-luvun alusta lähtien, museonjohtaja Mari Jalava kertaa kaupungin jouluvalojen historiaa.

Lue lisää 25.11.2017 lehdestä