Koko vuosi Suomessa

0

Ala-asteelta on jäänyt jostain syystä mieleen koulun seinällä ollut Suomi 75 -juliste. Paljon muuta en tuosta juhlavuodesta muista. Kenties itsenäisyyspäivänä ihmettelin tuntikausia kestänyttä kättelymaratonia.

Ensi viikolla Suomelle tulee sata vuotta täyteen itsenäisenä valtiona. Mitään suurempia juhlia en ole tuolle illalle keksinyt, mutta varmaankin jossain vaiheessa iltaa seuraan jälleen kättelyitä. Päivä menee näillä näkymin töiden merkeissä.

Tämä vuosi on ollut täynnä monenlaisia Suomi100-tapahtumia, mutta en muista osallistuneeni yhteenkään. Toki lähes tapahtuma kuin tapahtuma on liitetty osaksi juhlavuotta, joten olen varmasti ollut tietämättäni useammassakin juhlavuoden tilaisuudessa.

Miten sitten olen viettänyt tätä juhlavuotta? Olen saunonut varmasti 50 kertaa, juonut litratolkulla kahvia ja saatoin maistaa hieman mämmiäkin.

Olen kannustanut suomalaisia hiihdon MM-kisoissa ja nähnyt kuinka Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat raapi tasapelin suurta ja mahtavaa Liechtensteinia vastaan. Kävin Turussa katsomassa yleisurheilua ja heitin muuten itsekin keihästä eräänä kesäisenä lauantaipäivänä.

Olen nähnyt presidenttimme muutaman kymmenen metrin päästä ja kuunnellut paljon suomalaista musiikkia. Sen Tuntemattoman sotilaan uuden versionkin kävin katsomassa.

Olen käynyt ainakin Seinäjoella, Kuopiossa, Jämsänkoskella ja Lahdessa. Alkuvuodesta lupasin matkustaa enemmän Suomessa ja nimenomaan paikoissa, joissa en ole ennen käynyt. Tämä lupaus taisi jäädä lunastamatta ellei parin tunnin päiväreissua Naantaliin lasketa.

Ainakin olen pysynyt Suomessa koko vuoden. Tai no, kerran kävi Ruotsin-laivalla, mutta en poistunut laivasta. Joku reissu oli tarkoitus tehdä kesällä, mutta en löytänyt matkaseuraa.

Mielestäni suomalaisessa arjessa on niin paljon juhlan aihetta, että erillistä hössötystä ei edes tarvita. Jotenkin Tuntematon sotilas ja Linnan juhlat vain sopivat tämän kansan itsenäisyyspäivään paljon paremmin kuin amerikkalainen meininki.

Vuonna 1986 järjestettiin Helsingin jäähallissa vaihtoehtoinen rock-henkinen tapahtuma, jossa esiintyivät aikansa suosikit Juicen ja Eppu Normaalin johdolla. Vastaava voisi toimia tänäkin päivänä, mutta todennäköisesti juhlassa esiintyisivät jvg:t ja ellinoorat, jotka jo kutsutaan muutenkin joka tapahtumaan.

Joten varmaankin käännän ensi viikon keskiviikkona telkkarin ykköselle ja tuijotan samaa, mitä 2 miljoonaa muutakin suomalaista.

Juhlapuvuista en ymmärrä yhtään mitään, mutta ainakin yritän bongailla täkäläisiä vieraita. Kutsuttujen joukossa on ainakin keihäänheittäjälupaus Elina Kinnunen ja jääkiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinonen.

Risto-Matti Kärki
tuottaja