Kymmenen minuuttia kuukaudessa

0

Isä. Isi. Iskä. Isoisä. Pappa. Ukki. Huomenna isänpäivänä on perheen miesten vuoro loistaa ja olla keskipisteenä.

Isyystutkija Jouko Huttunen on puhunut julkisuudessa isien arvostuksen nostamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän kaipaa isyyden käsitteeseen enemmän hoivan henkeä.

Isän rooli on viime vuosina ja vuosikymmeninä muuttunut. Miehet vaihtavat vaippoja, jäävät hoitamaan sairasta lasta kotiin ja tekevät ruokaa perheelleen siinä missä äiditkin.

Huttusen mielestä miehille on kuitenkin edelleen haasteellista antaa itselleen lupa olla läsnä oleva ja huolta pitävä isä. ”Jos miesten maailma voisi muuttua edes piirun verran hoivaavammaksi ja toisista huolehtivammaksi, sillä olisi valtava arvo niin isäksi tuleville miehille kuin pienille ja vähän isommillekin pojille”, Huttunen sanoo.

Yhteistä aikaa kaipaavat niin lapset kuin vanhemmatkin. Teleoperaattori Elisan tänä syksynä teettämä kyselytutkimus kertoi, että useampi kuin joka toinen 15–17-vuotias nuori haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa.

Eniten toivottiin aikaa tavalliseen, arkiseen yhdessäoloon. Kyselyyn vastanneista nuorista reilu neljännes kertoi viettävänsä vanhempansa kanssa yli kymmenen minuutin pituisen juttutuokion harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Se on hämmästyttävän vähän.

Helsinkiläinen päiväkoti päätti äskettäin korvata isänpäivän läheisenpäivällä. Tällä se halusi korostaa sitä, että monilla lapsilla läheisin aikuinen on joku muu kuin isä. Asiasta nousi kohu, vaikka kysymys oli vain kahden päiväkodin päätöksestä. Olennaisempaa olisi keskustella siitä, miten kommunikaatioita perheissä saadaan parannettua.

Älypuhelimien pikaviestit helpottavat perheenjäsenten keskinäistä tiedonkulkua, mutta WhatsApp ei korvaa aitoa läsnäoloa. Täydellinen isänpäivä ei vaadi ihmeitä: riittää, kun on aikaa pysähtyä, kysellä kuulumisia ja nauttia yhdessäolosta.

WhatsApp ja muu kännykkäviestittely eivät korvaa aitoa läsnäoloa ja keskustelua.