Merkittävä panostus ympäristöön

0

Vakka-Suomen Veden jätevedenpuhdistamon mittava saneeraus ja laajennus käynnistyvät tällä viikolla. Työt kestävät puolitoista vuotta ja maksavat noin seitsemän miljoonaa euroa. Hankkeessa jätevedenpuhdistamon kapasiteetti kolminkertaistuu ja puhdistustulos paranee.

Uudenkaupungin kaupungin omistaman liikelaitoksen asiakkaita ovat Uudenkaupungin Vesi ja Laitilan kaupunki. Uudenkaupungin Veden kautta asiakkaina ovat myös Kustavin ja Pyhärannan kunnat. Tällä hetkellä jätevedenpuhdistamo käsittelee vuodessa noin 2,7 miljoonaa kuutiota jätevettä. Siitä noin neljännes tulee Laitilasta ja kolme neljäsosaa Uudestakaupungista, Kustavista sekä Pyhärannasta.

Jätevedenpuhdistamon alueella toimii monenlaista elintarviketeollisuutta kuten kala-, kananmuna- ja panimoteollisuutta. Elintarviketeollisuus on haastanut jätevesipiikeillään puhdistamoa ja ajoittain puhdistamo ei ole päässyt vaadittaviin puhdistustuloksiin. Varsinais-Suomen Ely-keskus on peräänkuuluttanut jätevedenpuhdistamoa toimenpiteisiin, jotta tilanne korjaantuisi.

Saneerauksen myötä nykyiseen biologis-kemialliseen käsittelyyn lisätään aktiivilieteprosessi. Jatkossa puhdistamon kiintoaineen ja fosforin poiston teho kasvaa hieman ja typen poistoteho pysyy jatkuvasti 70–75 prosentin tasolla. Nyt puhdistamo poistaa kiintoaineen ja fosforin 95–98-prosenttisesti ja virtaustilanteesta riippuen typen 40–70-prosenttisesti.

Miljoonat eurot takaavat, että investointi on merkittävä ja se heijastuu suoraan Uudenkaupungin merialueeseen ja sen puhtauteen.

Hankkeessa jätevedenpuhdistamon kapasiteetti kolminkertaistuu ja puhdistustulos paranee.