Mitä eroa on kauriilla ja peuralla?

0
Jos nisäkkäiden nimistöehdotus vakiintuu käyttöön, peuraksi nimitetään jatkossa vain metsäpeuran ja poron kanssa samaan lajiin kuuluvia eläimiä. Kuvassa on lauma metsäpeuroja Pohjanmaalla. Kuva: Ville Sinkkonen

Maija Karala

Suomen metsissä liikkuu hirvien lisäksi liuta pienempiä hirvieläimiä, joiden tunnistaminen ja etenkin nimet aiheuttavat joskus sekaannusta. Metsästäjille on olemassa kauris ja peura, mutta laajassa käytössä olevan nimiehdotuksen mukaan ”peura” on sekin itse asiassa kauris. Mitä eroa näillä kahdella oikein on?

Ennen nisäkäsnimitoimikunnan perkuutyötä eroa ei ollut ensinkään. Maailman hirvieläinlajien nimien päätteeksi oli vakiintunut -hirvi, -peura tai -kauris pääosin sen mukaan, mikä alkuosan kanssa sattui parhaiten rimmaamaan.

Nimien päätteet eivät heijastaneet sukulaisuussuhteita, eivätkä eläinten ulkonäköäkään. Esimerkiksi peurojen alaheimoon laskettiin kuuluvaksi metsäpeuran lisäksi metsäkauris ja hirvi, kun taas kuusipeura kuului jalohirviin. Mikä sotku!

Pian kymmenen vuotta täyttävä maailman nisäkkäiden uusi nimistö yritti järjestää kaaoksen. Suomalaisista tutkijoista koostunut toimikunta rajasi peura-sanan tarkoittamaan ainoastaan yhtä eläinlajia, peuraa. Peuran alalajeja ovat muun muassa metsäpeura, tunturipeura ja siitä kesytetty poro. Kaikki muut hirvieläimet ovat nimeltään kauriita, lukuun ottamatta muutamia, joiden päätteenä on hirvi.

Suomalaisista eläimistä valkohäntäpeura sai uudeksi nimekseen valkohäntäkauris, mikä tietenkin harmitti heitä, jotka olivat tottuneet nimittämään lajia lyhyesti ”peuraksi”.

Kuusipeura muuttui täpläkauriiksi. Se tuntuu muutenkin järkevältä, onhan eläin tunnusomaisesti täplikäs, eikä sillä ole mitään tekemistä kuusien kanssa. Olen kuullut selityksenä väitteen, että kuusipeuran sarven siluetti muistuttaa kuusen oksaa, mutta mielikuvitusta se vaatii.

Toimikunnan ehdotus on saanut osakseen rankkaa kritiikkiä muun muassa vakiintuneiden nimien itsevaltaisesta muuttelusta. Ehdotuksen kuulumisia ei ole viime vuosina juuri uutisoitu. Kenties siihen kehitellään kulissien takana korjauksia ja täydennyksiä.

Sanottiinpa nimistöstä mitä hyvänsä, otsikon kysymykseen vastaamista se ainakin helpottaa. Peura on eläin, joka näyttää Petteri Punakuonolta, ja kaikki muut ovat kauriita.

Peuran alalajeja ovat muun muassa metsäpeura, tunturipeura ja siitä kesytetty poro.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 23.11.2017 julkaistusta lehdestä