Mitä vikaa on aroniassa?

0

Maija Karala

Marjat ovat lintujen tärkeää syysravintoa. Tällä hetkellä marjoista notkuvilla pihlajanoksilla näkyy rastaita ja tilhiä. Aikaisemmin syksyllä marjapensaissa vierailivat myös kertut ja kottaraiset. Joskus jopa palokärki innostuu marjastamaan.

Linnut tuntuvat kuitenkin olevan oikukkaita ruokailijoita. Pihlajanmarjoja ne syövät kaikkialla. Joillain paikoilla myös pensasaitojen marja-aroniat katoavat nopeasti parempiin suihin, mutta toisaalla ne lojuvat kuukausikaupalla kelpaamatta kenellekään.

Sama pätee tyrnimarjoihin. Puutarhurien iloksi linnut jättävät sadon koskemattomaksi – paitsi joskus, kun ne syövät kaikki marjat, joihin yltävät.

Miksi ihmeessä linnut nirsoilevat? Aroniat ja tyrnit eivät ravintoarvoiltaan eroa mainittavasti pihlajanmarjoista, eivätkä ne varmaankaan eri paikkakunnilla ole erimakuisia.

Selitys saattaa löytyä lintujen paikallisista tavoista, kulttuureista. Pihlajaa on kasvanut Suomessa vuosituhansia, joten sitä on linnuilla ollut hyvää aikaa oppia syömään. Tyrni sen sijaan kasvaa sisämaassa vain ihmisten tuomana. Luonnostaan se esiintyy rannikolla ja saaristossa.

Marja-aronia on linnuille vielä vieraampi, sillä sitä ei kasva luonnossa missään. Se on pohjoisamerikkalaisen musta-aronian ja eurooppalaisen pihlajan risteytyksestä kehitetty viljelykasvi.

Linnuilla on yleensä melko heikko hajuaisti. Ne eivät voi nuuskimalla selvittää marjojen syötävyyttä kuten useimmat nisäkkäät. Koska ne nielevät marjat kokonaisina, makuaististakaan ei juuri ole apua.

Useimpien lintujen tärkein aisti onkin näkö. Nirsoilevan lapsen tapaan ne katsovat tarkkaan, näyttääkö uusi ravintokohde tarpeeksi tutulta maistettavaksi. Eriväriset marjat epäilyttävät niitä, ja koska linnuilla on parempi värinäkö kuin ihmisillä, meidän mielestämme samanlaisetkin marjat voivat niiden silmissä olla erilaisia.

Esimerkiksi marja-aronia on meille aika samanvärinen kuin mustikka. Linnuille ei, sillä mustikkaa peittävän, meille melkein näkymättömän vahakerroksen ansiosta se on lintujen silmissä kirkkaan ultravioletti.

Luultavasti nirsoilussa onkin kyse lähinnä siitä, ettei yksikään lintu ole vielä ottanut riskiä ja kokeillut uudenlaista marjaa. Kun ensimmäinen uskaltaa maistaa, muut usein ottavat mallia.

Useimpien lintujen tärkein aisti onkin näkö.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 2.11.2017 julkaistusta lehdestä