Paluu Saabin aikaan

0

Vähän aikaa sitten tuttavani kertoi sukulaisensa saaneen töitä Saabilta. Sekunnin ajan ihmettelin, kunnes tajusin hänen tarkoittaneen autotehdasta. Saabien valmistaminen loppui autotehtaalla vuonna 2003, mutta muistot siitä elävät yhä vahvasti tällä seudulla.

Uudenkaupungin autotehtaalta vuonna 1969 valmistunut ensimmäinen Saab oli aikansa ihme, ja sitä oli tullut paikan päälle todistamaan myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen.
Autotehtaan logistiikan asiantuntija Jari Aikola väläytti viime viikolla Ukipoliksen verkostopäivässä, että Vakka-Suomessa voidaan palata tulevina vuosina Saabin aikaan. Tämän uutisen takia ei kannata hörpätä aamukahvia väärään kurkkuun. Alkuperäisen Saab-yhtiön tuotanto on päättynyt, eikä autotehtaalla aleta tehdä Saabeja.

Kesällä mediassa tosin julkaistiin kuvia Ruotsin Trollhättaniin perustetun Nevsin sähköautojen protyypeistä. Niissä auton pohjana oli vuonna 2002 tuotantoon tullut Saab 9-3 -malli.
Mutta mitä Aikola sitten tarkoitti puheillaan paluusta Saabin aikaan? Autotehtaan alkuvuosina ja myöhemminkin tehdas käytti runsaasti alihankkijoita. Autojen rakentaminen työllistää myös nyt muita kuin tehtaan omaa väkeä, mutta kumppanien määrä on vain murto-osa siitä, mitä se on parhaimmillaan ollut.

Mercedes Benzin alihankkijaksi päässeet ovat läpäisseet paitsi Valmet Automotiven, ennen kaikkea Daimlerin seulan. Näistä harvoista ja valituista ei juuri julkisuuteen kerrota.
Tilanne saattaa autotehtaalla muuttua, jos Uudessakaupungissa aletaan valmistaa sähköautoja. Mukaan tarvitaan apuvoimia paikallisista kumppaneista ja lähialueen yrityksistä. Sähkö- ja metalliteollisuuden alihankkijoille on kysyntää. Tätä ei olisi moni uskonut vielä pari vuotta sitten.

Akkutehdas on jo Uudessakaupungissa valmiina, ja kokonaan akuilla toimivien autojenkin vuoro saattaa olla tulevaisuutta. Aikola antoikin positiivisen ennakkovaroituksen paikallisille yrityksille, että alihankintatöitä riittää tulevaisuudessakin, jos hommat tehtaalla etenevät, kuten on suunniteltu.

Uusikaupunkilainen Meyerin varustelujohtaja Ville Laaksonen kertoi samassa Ukipoliksen tilaisuudessa, että Meyerin Turun telakalla tehtävissä risteilijöissä alihankkijoiden osuus työstä on jo nyt 80 prosenttia. Esimerkiksi yhtiön Mein Schiff -aluksissa on laitilalaista lasiosaamista. Uudenkaupungintien varrella toimiva Pilkington Marine on yksi Meyerin alihankkijoista.

Suomalaiset osaavat rakentaa laivoja ja autoja, ja täällä on vahva yrittämisen perinne. Sitä arvostetaan maailmalla. Laadukas alihankkijaverkosto oli iso tekijä, kun saksalainen Meyer päätti ostaa Turun telakan.

Risteilijöiden ja laatuautojen rakentaminen on isoa bisnestä, jossa yksikään linkki ei voi pettää. Laadusta ja toimitusajoista on pidettävä huolta kaikissa olosuhteissa.
Parasta tässä länsirannikon nousukaudessa on, että kahden merkittävän toimijan valmistamille tuotteille on kysyntää. Risteilyjen suosio maailmalla kasvaa, ja laadukkaille autoille on ostajia. Jos pula työvoimasta saadaan estettyä, tänä vuonna joulu jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja