Tietokonetomografiatutkimukset alkavat Vakka-Suomen sairaalassa

0

Turun yliopistollisen keskussairaala (Tyks) aloittaa tietokonetomografiatutkimukset Vakka-Suomen sairaalassa huomenna tiistaina.

Tietokonetomografiaan tulevat ovat kokonaan uusi potilasryhmä alueen asukkaille.
– Esimerkiksi iäkkäille potilaille on helpotus päästä tutkimukseen omaan lähisairaalaan. Tt-tutkimusta voidaan käyttää muistisairauksien tutkimiseen. Muita potilasryhmiä ovat esimerkiksi syöpä-, keuhko- ja korvapotilaat. Monilla heistä hoitava lääkäri käy täällä sairaalan poliklinikalla. Odotamme potilaita myös vuodeosastoilta ja päivystyksestä. Näin potilaan ei tarvitse välttämättä lähteä lainkaan Turkuun, radiologian erikoislääkäri Tanja Valmunen Vakka-Suomen sairaalasta kertoo.

Jos potilas joutuu nukutusta vaativaan leikkaukseen tai esimerkiksi sädehoitoon, se tehdään Tyksin Kantasairaalassa Turussa.

Röntgenosastolla työskentelevät kuusi röntgenhoitajaa ovat käyneet muissa sairaaloissa tutustumassa tt-työskentelyyn. Ensimmäisten viikkojen aikana mukana on myös yksi lisäröntgenhoitaja VSKK:sta.

Vakka-Suomen sairaalan kuvantamispalvelut päivystävät arki-iltaisin kello 21:een sekä viikonloppuisin kello 9–21, jolloin lähisairaala päivystää.

Vakka-Suomen sairaalassa kaikki kuvantamislaitteet ovat uusia. Perusröntgen- ja ultraäänikuvauslaitteet on uusittu tänä vuonna. Uudelle tietokonetomografialaitteelle (tt) on remontoitu huone vanhan kuvaushuoneen paikalle. Uuden laitteen kustannukset ovat puoli miljoonaa euroa. Summa sisältää remonttikulut.

 

Lähes kaikki kuvantamistutkimukset ovat tarjolla Tyks kantasairaalan lisäksi Salon, Loimaan ja uusimpana nyt Uudenkaupungin sairaaloissa. Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksen (VSKK) radiologit tulkitsevat kuvat. He pystyvät sähköisen arkiston ja yhteyksien avulla työskentelemään etäisyyksien rajoittamatta.
– Tutkimusten laatu on samanlainen kaikilla osastoillamme. Lähisairaaloiden ehdottomana etuna on lisäksi, että tutkimukseen pääsee nopeasti, sanoo ylihoitaja Helena Luotolinna-Lybeck.

Sairaanhoitopiirin sairaaloiden kiinteitä kuvantamispalveluita täydentää magneettirekka, joka vierailee kussakin lähisairaalassa viikoittain.

 

Fakta:

  • Tietokonetomografia (tt tai ct) eli tietokonekerroskuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta.
  • Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus (VSKK) on yksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Tyks-Sapa liikelaitoksen palvelualueista.
  • Vuodenvaihteen organisaatiomuutoksessa Tyks-Sapa lakkautetaan ja kuvantaminen siirtyy Tyksin omaksi toiminnaksi.