Uudessakaupungissa työvoimapula on todellisuutta

0
Kaupunkikin auttaa sopivien tekijöiden etsinnässä.

Uudenkaupungin yhteispalvelupiste Passarin työharjoittelija Karina Marte Cuevas postittamassa infopaketteja uusille uusikaupunkilaisille. Tämä on yksi kaupungissa pitkään käytössä ollut tapa toivottaa uudet asukkaat tervetulleiksi.

Valmet Automotiven massiiviset rekrytoinnit eivät varmasti ole jääneet keneltäkään huomaamatta ja autotehtaalle haetaan yhä uusia työntekijöitä eri tehtäviin.
– Mutta autotehtaan lisäksi lukuisat muutkin uusikaupunkilaisyritykset tarvitsevat lisää työvoimaa, kertoo Uudenkaupungin kaupungin viestintäkoordinaattori Sonja Stenman.
Uudessakaupungissa työttömyysaste oli syyskuun lopussa pudonnut  5,8 prosenttiin.
– Nyt voidaan puhua jo työvoimapulasta, erityisesti metallialalla, toteaa Stenman.
Kaupunki on omalta osaltaan käynnistämässä kampanjaa, missä tuodaan esille eri yritysten tarjoamia työmahdollisuuksia. Yksi viestintäkanavista tulee olemaan sosiaalinen media ja erityisesti facebook.
– Facebookiin on avattu oma ryhmä ”Uudenkaupungin työpaikat”. Siellä saa sekä ilmoittaa avoimesta työpaikasta että etsiä itselle sopivaa työtä, selvittää Stenman.
Osa työpaikoista on sen sisältöisiä että ne täytetään vasta sopivan henkilön löytyessä.
– Näitä työpaikkoja ei yleensä esitellä työvoimaviranomaisten sivuilla ja tästäkin syystä uusille viestintäkanaville on tarvetta, kuvailee Stenman.
Työnhakijalle ryhmä antaa mahdollisuuden kertoa lyhyesti itsestään ja omasta osaamisestaan samanaikaisesti usealle potentiaaliselle työnantajalle.
– Esimerkiksi jos puoliso on työllistynyt autotehtaalle ja ollaan yhdessä muuttamassa paikkakunnalle, niin tämä yksi keino kartoittaa Uudenkaupungin työpaikkatarjontaa vaikka Suomen toiselta laidalta, muistuttaa Stenman.
Toki Uudenkaupungin kaupunki hyötyy myös itse palvelusta työnantajana.
– Myös kunnallisella puolella kilpailu osaajista kiristyy, joten kaupunginkin on hyvä olla esillä monin eri tavoin, monissa eri viestimissä, toteaa viestintäkoordinaattori Sonja Stenman.

 

Uusia alkuja tukemassa

– On rohkeaa jättää kaikki ja muuttaa työnperässä uudelle paikkakunnalle. Tapaamistani kaupunkiin muuttaneista henkilöistä monet ovat kuitenkin painottaneet positiivisen muutoksen mahdollisuutta. Muutto työpaikan perässä on aina myös tilaisuus aloittaa uusi elämä, toteaa Uudenkaupungin viestintäkoordinaattori Sonja Stenman.
Uudenkaupungin kaupunki haluaa osaltaan olla tukemassa näitä uusia alkuja. Yksi näkyvä ja tehokas tapa on ollut sosiaalisen median käyttö. Esimerkiksi alkuvuodesta facebookiin luotiin Uudenkaupungin kaupungin koordinoima ryhmä ”Uudenkaupungin vuokra-asunnot”.
– Nähtävissä oli että asuinnoista, erityisesti vuokra-asunnoista, tulee pulaa. Tämä Facebook -ryhmä on yksi tapa tuoda asunnon omistajat ja asunnon tarvitsijat yhteen. Kokemus on osoittanut että tarvetta ryhmälle on ollut ja on yhä, kertoo Stenman.
Ryhmässä saa sekä kysellä vapaita vuokra-asuntoja että ilmoittaa niistä tai esimerkiksi etsiä kaveria kimppakämppään.
– Tämän lisäksi toimii Facebook -ryhmät ”Uudessakaupungissa tapahtuu” ja ”Uudenkaupungin vapaa-aika”. Näiden ryhmien ideana on viestittää kaikille kaupunkilaisille mitä kaupungissa on menossa ja tulossa. Jotta ihmiset, erityisesti he juuri kaupunkiin muuttaneet, viihtyisivät ja juurtuisivat tänne, tarvitaan muutakin kuin se työpaikka ja asunto. Pitää olla toimivat palvelut ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalla, eli laadukas arki ja hyvä elämä, muistuttaa Stenman.
Luonnollisesti myös Uudenkaupungin kaupungilla on omat Facebook-sivunsa.
Toki kaupungissa palvellaan asukkaita muillakin tavoin. Kaupungin yhteispalvelupiste Passarissa toimitaan oikeasti matalan kynnyksen periaatteella.
– Meiltä voi kysyä mitä tahansa kaupunkiin liittyvää, ja vähän muutakin, ja mitä emme tiedä, sen selvitämme, hymyilee Kirsi Kaarakainen yhteispalvelupiste Passarista.
Olit sitten vailla vuokra-asuntoa, venepaikkaa, lippua lätkämatsiin tai koirapuiston avainta, niin Passarista on siis syytä aloittaa.
– Tosin tällä hetkellä kaupungin vuokra-asuntojen suhteen on tarjolla ei oota, mutta aina voi jättää oman hakemuksensa jonoon, lisää Kaarakainen.
Passarista saa myös eri viranomaisten, niin kaupungin kuin muidenkin tahojen lomakkeita.
– Jos itsellä ei esimerkiksi ole tietokonetta ja tulostinta, niin täällä voi käydä tulostamassa ja postittamassa lomakkeita esimerkiksi maistraattiin tai verohallinnolle, lisää Kaarakainen.
– Kaikin tavoin yritämme auttaa, jotta uusi elämä Uudessakaupungissa lähtisi sujumaan, painottaa Kirsi Kaarakainen.