Ilotulitteet ja luonto

0
Uudenvuodenyönä ilmassa leijuva savu ei ole terveellistä, mutta pauke on todennäköisesti suurempi haitta luonnolle. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Sunnuntai-iltana paukkuu. Suomalaiset juhlivat vuoden vaihtumista räjäyttämällä taivaalle arviolta kymmenen miljoonan euron edestä ilotulitteita. Ilta lienee paukkuaroille lemmikeille vuoden kamalin, mutta millaisia vaikutuksia ilotulituksella on villille luonnolle?

Ilotulitteiden ilmiselvin ympäristöhaitta ovat luontoon leviävät roskat. Niistä iso osa on melko harmitonta paperia, pahvia ja puukeppejä, mutta seassa on haitallisempaa muoviroskaakin.

Ikäviä ovat myös aineet, joiden avulla rakettien pauke ja värit saadaan aikaan. Ne haihtuvat ilmaan kitkeränhajuisena savuna, joka voi kirveltää silmiä ja sisältää ikävänkuuloisia aineita.

Ilotulitteet sisältävät pieniä määriä raskasmetalleja ja erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä. Viime vuosina EU-lainsäädäntö on kieltänyt kaikkein myrkyllisimmät aineet, kuten lyijyn.

Kieltolistalle pääsi ansaitusti myös punaista väriä ja rätinää tuottanut heksaklooribentseeni, jota aikaisemmin käytettiin myös sienimyrkkynä maataloudessa. Pieninäkin annoksina myrkyllinen, syöpää aiheuttava yhdiste kertyy helposti luontoon, koska se hajoaa hyvin hitaasti.

Muita haitallisia yhdisteitä ilotulitteissa edelleen on, mutta niiden määrät ovat onneksi pieniä. Ilotulitteet nostavat ympäristön raskasmetallipitoisuuksia lähinnä sellaisilla paikoilla, missä järjestetään kymmeniä suuria ilotulituksia vuodessa, vaikkapa Kööpenhaminan Tivolissa.

Myrkkyjä suurempi merkitys luonnoneläimille lieneekin silkalla kauhulla. Pauke ja välkkyvät valot ovat niille yhtä pelottavia kuin lemmikeille, tai luultavasti enemmänkin.

Lemmikkieläimethän ovat synnynnäisesti vähemmän pelokkaita kuin villit kantamuotonsa, jotta ne pärjäävät ihmisten keskuudessa. Ilotulituksen tiedetään kasvattavan villieläinten riskiä jäädä auton alle tai joutua muihin onnettomuuksiin, kun ne rynnistävät paniikissa pakoon maailmanlopun pauketta.

Yritetään siis tehdä uudestavuodesta parempi sekä villille luonnolle että lemmikeille. Viisasta on ampua raketit yhdellä kertaa, jotta pauke ei jatku koko iltaa, ja kerätä roskat huolellisesti pois.

Vielä parempi on jättää omat raketit kauppaan ja ihailla julkisia ilotulituksia.

Yritetään siis tehdä uudesta vuodesta parempi sekä villille luonnolle että lemmikeille.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 28.12.2017 julkaistusta lehdestä