Isojen uutisten vuosi

0

Uudenkaupungin Sanomat uutisoi torstaina, että autotehdas hakee ympäristölupaa tuotannon lisäämiselle. Kysymys on varautumisesta tulevaisuuteen, mutta ei ole mahdoton ajatus, että tehtaan vuosituotanto nousisi jopa 150 000 autoon.

Spekulaatiot sähköautojen valmistuksesta kiihtyivät, kun kiinalainen akkuvalmistaja CATL tuli alkuvuonna autotehtaan osaomistajaksi. Autotehtaan yhteyteen on jo noussut akkutehdas, ja akkujen kokoonpanosta saattaa tulevina vuosina tulla kasvava bisnes Valmet Automotivelle.

Uskoa tulevaisuuteen riittää myös kaupungilla. Se myönsi maanantaina omavelkaisen takauksen Telakanmäen hallit omistavalle Yardia Oy:lle. Kaupunki omistaa yhtiön osakkeista lähes 90 prosenttia. Hanke liittyy autotehtaan tarpeisiin.

Autotehtaan merkitys paikkakunnalle on kristallinkirkas: Kukaan valtuutetuista ei kyseenalaistanut takauspäätöstä, vaikka kysymys on Uudenkaupungin mittakaavassa isosta, 6,5 miljoonan hankkeesta.

Valmet Automotiven tehtaasta on lyhyessä ajassa tullut Suomen viennin veturi. Syystäkin se sai tällä viikolla pokata vientipalkinnon.

Palkinnon vastaanottanut Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki osui asian ytimeen vastaanottaessaan palkinnon. Ansio Vuosisadan Vientipalkinnosta kuuluu kaikille 4 000 autotehtaan sankarille, jotka Uudessakaupungissa, Turussa ja Vantaalla ovat työllään, osaamisellaan ja sitoutumisellaan tämän palkinnon Valmet Automotivelle tuoneet, Mäki totesi.

Tehtaan tulevaisuudenkin kannalta olennaisin kysymys ovat juuri työntekijät. Vaikka automatisaatio on maan huippua, robottien lisäksi tarvitaan myös sitoutuneita ihmisiä. Kaupunki on ollut tänä vuonna vahvasti mukana vauhdittamassa jättirekrytointeja messuilla, toreilla, turuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Rektytoinneista päävastuu on tietysti autotehtaalla, mutta isot uutiset tuovat velvoitteita myös kaupungille. Yritysten toimintaympäristö on päivitettävä muuttuviin tarpeisiin, ja investoitava asukkaiden viihtyvyyteen, tiestöön ja palveluihin.

Autotehtaan tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa ovat jatkossakin osaavat työntekijät.