Putkan lisäksi tarvitaan muitakin toimia

0

Lounais-Suomen poliisilaitoksen tilastot ovat Uudenkaupungin näkökulmasta karua luettavaa: rikokset ovat kasvaneet kaupungissa lähes kaikilla osa-alueilla. Enemmän väkivaltaa, enemmän rattijuopumuksia, enemmän omaisuusrikoksia. Kaupungin väkiluku on tänä vuonna kasvanut vauhdilla, mikä poliisin mukaan ainakin osittain selittää kehitystä.

Eläkkeellä oleva poliisiylijohtaja Mikko Paatero vaati äskettäin Turun Sanomien kolumnissaan paikallispoliisin arvon palauttamista ja poliisin näkyvyyden lisäämistä katukuvassa. Resursseja ei ole luvassa lisää ainakaan lähiaikoina. Lounais-Suomen poliisipäällikkö Tapio Huttunen kertoi tällä viikolla medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että määrärahoja lisäresursseihin ei ole tulossa. Eli kansan kielellä: näillä mennään.

Nykyisellä menolla rikosten selvittäminen pitkittyy, poliisin saapuminen hälytyspaikalle hidastuu, ja ihmiset turhautuvat. Myös ihmisten kynnys ilmoittaa asioista poliisille kasvaa. Entisen poliisipäällikön mukaan turvallisuudentunteen heikkeneminen on ymmärrettävää, vaikka erityiseen pelkoon ei Suomessa ole aihetta. Kun ihmiset tuntevat olonsa turvattomaksi, se on heille totuus eikä sitä voida mitenkään aliarvioida, Paatero kirjoittaa.

Toistaiseksi ainoa konkreettinen toimenpide Uudessakaupungissa on putkan avaaminen uudelleen. Kun aikaa ei mene putkakyytien ajamiseen, resursseja vapautuu kadulla partiointiin. Varsinaista ongelmaa se ei kuitenkaan ratkaise. Putkan lisäksi tarvitaan ennaltaehkäiseviä toimia paitsi poliisissa myös sosiaali- ja terveyspuolella.

Suomella menee nyt taloudellisesti paremmin kuin aikoihin, ja se tunnetaan kansainvälisesti turvallisena maana. Turvallisuudesta tinkiminen tulee aikaa myöten todella kalliiksi.

Rikokset ovat kasvaneet kaupungissa lähes kaikilla osa-alueilla.