Urheilijat järjestykseen

0

Yle julkaisi joulun alla listan sadasta parhaasta suomalaisesta urheilijasta. Listan kärjestä löytyvät juoksijat Paavo Nurmi ja Lasse Virén.

Komea menneisyys kestävyysjuoksumaana näkyy listalla alempanakin, Kolehmainen, Ritola, Salminen, Vasala, Väätäinen. Myös hiihtäjiä on mukana paljon.

Perinteet jylläävät, mutta toki sadan parhaan joukkoon on mahtunut moottoriurheilijoita, pari suunnistajaa ja jopa yksi salibandyn pelaaja. Vammaisurheilijoista Leo-Pekka Tähti ja Jouko Grip saivat nimensä komealle listalle.

Urheilijoiden rankkaaminen paremmuusjärjestykseen on tietysti makuasia. Nurmen aikoihin olympialaisissa ei ollut afrikkalaisia juoksijoita viemässä mitaleja, eikä Virénin aikanakaan kilpailu ollut yhtä kovaa kuin nykyisin.

Kukaan Ylen raadin jäsenistä ei sentään ole niin vanha, että muistaisi Nurmea, Ritolaa tai Clas Thunbergia, Kolehmaisesta puhumattakaan.

Matti Järvinen voitti 1930-luvulla olympia- ja EM-kultaa ja heitti kymmenen maailmanennätystä, mutta oliko hän parempi keihäänheittäjä kuin Seppo Räty tai Tero Pitkämäki? Sitä ei voi kukaan tietää, Järvinen kuoli kaksi vuotta ennen Rädyn MM-kultaa.

Jalkapallomaaksi Suomea ei ole voinut koskaan kutsua, mutta Jari Litmanen on noussut raadin papereissa neljänneksi. Myös omalla listallani Litmanen olisi varmasti korkealla, mutta siihen vaikuttaa myös oma ikäni. Olin 11-vuotias, kun ”Kuningas” oli mukana voittamassa Mestarien liigaa Ajaxin kanssa.

Pian tämän jälkeen aloitin oman ”jalkapallourani”, joka päättyi myös melko nopeasti. Aivan liian myöhään aloitetun harrastuksen kohokohdaksi jäi puskumaali D-junioreiden ottelussa Valkeakoskella. Se oli 0–6-maali ottelussa, jonka voitimme 0–18.

Kaksinkertainen Formula 1 -maailmanmestari Mika Häkkinen on nostettu kautta aikojen kahdeksanneksi parhaaksi suomalaisurheilijaksi. Omissa pikkuautoleikeissäni Häkkinen päihitti Sennan ja Mansellin jo vuosia ennen todellista menestystä.

Jääkiekkomaa Suomi tietysti on, mutta sadasta parhaasta urheilijasta vain neljä on jääkiekkoilijoita. Jari Kurri ja Teemu Selänne tietysti, mutta heidän lisäkseen mukaan on kelpuutettu vain Riikka Välilä ja Miikka Kiprusoff.

Tapaninpäivänä ensi-iltaan tuli elokuva 95, joka kertoo Suomen ensimmäisestä maailmanmestaruudesta. Siitä porukasta kukaan ei ole sadan listalla, vaikka ainakin Jere Lehtisen voisi mukaan nostaa. Ruotsalaisen Aftonbladetin listalla Saku Koivu oli peräti sijalla 19.

Pieni hatunnosto vielä Ylen raadille siitä, että uran jälkeiset tapahtumat eivät ole vaikuttaneet. Matti Nykänen on kolmantena ja Mika Myllylä sijalla 33.

Jos kansa saisi päättää, lista näyttäisi varmasti täysin erilaiselta, mutta jos jo tämä ranking herätti keskustelua, se järjestys lytättäisiin ihan varmasti.

Risto-Matti Kärki
tuottaja