Väkiluvun kasvu vaatii investointeja hyvinvointiin

0

Uusikaupunki ja muutkin Vakka-Suomen kunnat ovat tämän vuoden tilastoyllättäjiä. Mitkään ennusteet eivät viitanneet vielä muutama vuosi sitten siihen, että väkiluku seutukunnassa kasvaa niin nopeasti kuin on tapahtunut.

Uudenkaupungin väkiluku kasvoi elokuun loppuun mennessä 373 henkilöllä. Kun tilastot koko vuoden osalta valmistuvat, luku kasvaa entisestään.

Autotehdas on rekrytoinut lyhyessä ajassa yli 2000 uutta työntekijää, ja näkymät työllisyyden suhteen ovat jatkossakin valoisat. Positiivinen rakennemuutos lisää elinvoimaa, mutta samalla kaupungin on kannettava vastuunsa uusista asukkaista.

Terveydenhuollon ammattilaisille ja alan päättäjille suunnattu Mediuutiset kertoi jokin aika sitten, että Uudessakaupungissa terveydenhuolto on ollut tiukilla tänä vuonna. Terveyskeskuksen päivystyksessä on riittänyt kiirettä keväästä lähtien. Potilasmäärät ovat kasvaneet myös kaupungin mielenterveys- ja päihdeyksikössä. Lisää väkeä tarvitaan, jotta ongelmiin saadaan apua ajoissa.

Autotehtaalla on töissä ihmisiä eri puolilta maata ja maailmaa. Kotoutuminen uudelle paikkakunnalle vie aikaa. Ongelmat kommunikoinnissa eivät rajoitu pelkästään kieleen. Päättäjien pitää pohtia, miten tulijoiden kotouttaminen otetaan entistä vahvemmin osaksi kaupungin strategiaa ja miten esimerkiksi yhdistyksiä voidaan ottaa mukaan kotouttamistoimiin.

Valmet Automotive on työnantajana edistänyt uusien työntekijöiden hyvinvointia monin tavoin. Ilmaisen kuntosalin ohella tehtaan väelle on tarjolla yhteisiä salipelivuoroja, tanssi- ja jumpparyhmiä ja oma vuoro jäähallilta. Marraskuussa työntekijät saivat osallistua kuntokartoitusmittauksiin.

Syksyllä tehtaalle haettiin sankarikummia, jolla on ainutlaatuinen toimenkuva yhdessä Suomen suurimmista työyhteisöistä. Sankarikummin tehtävänä on edistää muun muassa yhteishenkeä, uusia ystävyyssuhteita ja Uuteenkaupunkiin kotiutumista.

Autotehtaan sankari-kummilla on ainutlaatuinen toimenkuva yhdessä Suomen suurimmista työyhteisöistä.