Herätys, vaalit alkoivat

0

Reilu vuosi sitten Yhdysvalloissa käytiin mielenkiintoiset presidentinvaalit. Donald Trumpin ja Hillary Clintonin kamppailu herätti vilkasta keskustelua myös Suomessa. Tavalliset suomalaiset punnitsivat ehdokkaiden heikkouksia ja vahvuuksia, ja vaalituloksen vaikutuksia maailman tilanteeseen.

Tosi-tv:stä tutuksi tullut liikemies Donald Trump on twiittaillut Amerikan presidenttinä yli vuoden, ja nyt suomalaiset pääsevät vaikuttamaan oman maansa presidentin valintaan.

Mitä tapahtuu? Turuilla, toreilla, kahvipöydissä ei väitellä siitä, kuka ehdokkaista on paras. Sosiaalisessa mediassakin on kovin hiljaista.

Elämme demokratiassa, jossa kansalaiset pääsevät vaikuttamaan vaalien kautta. Presidentti valitaan Suomessa kuuden vuoden välein. Maailmassa tapahtuvien muutosten nopeuteen verrattuna se on pitkä aikaväli. Presidentti johtaa ensisijaisesti ulkopolitiikkaa, eikä hänen rooliinsa kuulu osallistua aktiivisesti päiväpolitiikkaan.

Suomessa presidentillä on vähemmän valtaa kuin monien muiden valtioiden johtajilla, mutta hänen mielipiteillään, puheillaan ja teoillaan on merkitystä ja vaikutusta. Presidentti on erityisesti arvojohtaja.

Trumpin valinnan jälkeen tutkijat ja politiikan toimijat ovat spekuloineet, vaikuttiko Venäjä Yhdysvaltain vaalien tulokseen. Britannian brexit kiihdytti keskustelua demokratiasta ja sen toimivuudesta.

Suomi on sadan vuoden aikana rakentanut toimivan demokratian, eikä sille ole toistaiseksi löytynyt hyviä vaihtoehtoja. Kansanvallan ylläpitäminen ei ole yksin presidentin, eduskunnan tai muiden päättäjien tehtävä, vaan jokaisen äänioikeutetun kansalaisen velvollisuus.

Yksi tapa vahvistaa demokratiaa on käydä äänestämässä. Herätys kansa, presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi eilen. Uudessakaupungissa ainakin alku näyttää lupaavalta, sillä kirjastossa riitti väkeä jonoksi asti.

Presidentin mielipiteillä, puheilla ja teoilla on merkitystä ja vaikutusta.