Kansa valitsi Niinistön jatkoon

0

Sauli Niinistö keräsi odotetusti suurimman äänipotin Suomessa, ja tuli valituksi historiallisesti ensimmäisellä kierroksella presidentiksi. Niinistö oli suosituin Suomen jokaisessa kunnassa.
Vaalien alla keskustelupalstoilla kysyttiin, kannattaako vaaleja järjestää, kun tulos on jo etukäteen selvä. Kyllä kannatti, sillä vaalit kuuluvat demokratiaan. Vaalikampanja nosti keskusteluun monia tärkeitä kysymyksiä, kuten Natoon liittymisen, Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön, ilmastokysymykset ja yhteiskunnan eriarvoistumiseen liittyvät haasteet.

Suomessa kampanjointi oli asiakeskeistä. Ehdokkaiden persoona tuli esille heidän mielipiteidensä ja arvomaailmansa kautta. Kannattajia ei täällä kalasteltu törkykampanjoilla, kuten esimerkiksi Amerikassa.

Venäjän vaikuttamisyritykset ovat puhuttaneet Amerikan presidentinvaalien jälkeen ja ne nousivat esille myös näiden vaalien yhteydessä. Jälkikäteen osataan arvioida tätäkin asiaa, mutta nyt näyttää siltä, että äänestäjät ovat tehneet valintansa faktoihin perustuen. Vaalien tulos on näin voitto demokratialle siitäkin huolimatta, että äänestysprosentti vaipui jälleen huolestuttavan alhaalle.

Uudessakaupungissa äänestettiin kolmanneksi laiskimmin Varsinais-Suomessa, mutta paremmin kuitenkin kuin kuntavaaleissa, jossa äänestysprosentti oli vain 58,4. prosenttia. Tuloksista näkyy, että presidentinvaalit ovat vahvasti henkilövaalit. Esimerkiksi kuntavaalien voittaja SDP jäi Uudessakaupungissa kauaksi kuntavaalien kannatuksestaan.

Varsinais-Suomen heikoin äänestysprosentti oli Laitilassa, jossa äänestämässä kävi vain 65,3 prosenttia äänioikeutetuista. Alle valtakunnallisen keskiarvon jäivät myös Taivassalo ja Vehmaa. Parhaiten demokratia toteutui Vakka-Suomen kunnista Pyhärannassa, jossa äänestysprosentiksi kirjattiin 75,9 prosenttia.

Viimeistään nyt puolueiden pitäisi herätä miettimään paikallisesti, mitä on tehtävissä äänestysaktiivisuuden parantamiseksi. Lisää vaaleja on luvassa lähiaikoina, kun ensimmäiset maakuntavaalit käydään syksyllä ja eduskuntavaalit keväällä.

Presidentin valinta kiinnosti enemmän kuin kuntavaalit.