Kiinalainen telakka rakensi älykkään laivan

1

Kiinan Kantonissa sijaitseva Wenchong laivatelakka laski joulukuussa vesille neuvokkaaksi mainostamansa irtolastilaivan (smart ship), joka sai ylevän nimen ”Great Intelligence” (Suuri Älykkyys). Laivan tilaaja, valtio-omisteinen Sinotrans Shipmanagement Ltd, rekisteröi sen Hong Kongiin. Great Intelligence on suurehko alus, 38.800 dwt, pituus 179 m, leveys 32 m, ja se liikennöi Sinotransin kivihiilikuljetuksissa Kiinan, Australian ja kaakkoisAasian reiteillä.

Aluksen älykäs käyttöjärjestelmä perustuu rannikoille rakennettujen palveluasemien ja laivan datakeskuksen väliseen tietovaihtoon, jota hyödynnetään laivan operoinnissa. Koko järjestelmän nimeksi on annettu Ship Operation and Maintance System (SOMS).

SOMSin päätoiminto on laivan reitin optimointi siten, että matka määräsatamaan sujuu mahdollisen lyhyessä ajassa, vähällä polttoaineen kulutuksella ja sallittujen päästöjen rajoissa, huomioiden sääolosuhteet ja oikea-aikainen satamaan tulo. Lisäksi SOMS kontrolloi laivan koneiston ja laitteiden toimintoja, ja antaa päällystölle ohjeita tarvittavista huoltotoimenpiteistä.

Luokituslaitos Lloyd`s Register oli alusta alkaen mukana SOMS-järjestelmän kehittämisessä, kokeilussa ja lopullisessa hyväksynnässä. Tämä oli Sinotransilta kaukonäköisen viisas toimenpide.

SOMS kattaa koko Australian ja Asian välisen merialueen. Järjestelmän datavaihtoa varten rakennetut maa-asemat on huomattavasti halvempi investointi kuin autonomisille laivoille suunniteltu, satelliittien välittämä etäohjaus.

SOMS-projektin hyvä lopputulos todistaa, että Kiina kykenee rakentamaan telakoillaan uusinta tekniikkaa omaavia laivatyyppejä. Kiina on myös panostanut omaan laivasuunnitteluun. Sen valtio-omisteinen AVIC yhtiö osti mm. vuonna 2012 osake-enemmistön Raisiossa perustetun Deltamarin suunnittelutoimistosta. Yhtiön Kiinan toimipiste voi nyt vaihtaa tietoja Suomen, Puolan ja Kroatian toimistojen kanssa. Jo aiemmin kiinalaiset ovat näyttäneet, että heidän telakoillaan pystytään rakentamaan valtamerilaivoja erittäin kilpailukykyisellä hinnalla.

Etäohjattavan laivan suunnittelijat voisivat ottaa oppia SOMS ideologiasta. Alkuvaiheessa laivan koneiden ja laitteistojen toimintoja seurattaisiin etänä varustamon tai ohjauskeskuksen toimesta, ja laivan miehistöä ohjeistettaisiin tarvittavista huoltotoimista. Tällöin laivaa pystyttäisiin operoimaan varsin vähäisellä miehityksellä ja miehistökuluilla, mutta kuitenkin noudattaen IMO:n SOLAS ja COLREGS meriturvallisuussopimuksia, siis turvallisesti sekä itselle, että muulle meriliikenteelle.

Jaakko Varimaa
merikapteeni

1 KOMMENTTI

  1. Ei taida laivan ”älykkyydestä” olla paljon hyötyä ennenkuin osataan tehdä uppoamaton laiva, tai ainakin uppoamaton tankkeri. Ei ”älykäskään” laiva osaa toista älylaivaa väistää, ainakaan ahtaissa paikoissa.

Kommenttien lisääminen on estetty.