Nostetaan kissa pöydälle

0

Viime viikolla päättyi puolen vuoden piina, kun Uudenkaupugin keskustaan avattiin kauan kaivattu ruokakauppa.
Useat avajaisissa kahvia hörppineet asiakkaat (ja varmasti kaikki muutkin) toivoivat, että ruokakauppa vilkastuttaa keskustaa.
Maanantaina, hakiessani maittavaa einestä lounaaksi, tulin siihen lopputulokseen, että vilkastuminen tapahtui heti. Kaupassa ja raitilla parveili ihmisiä, ja vilinä jatkui läpi viikon.

Varsin moni vaikuttii tulleen autolla. Torin vinoparkki oli täynnä, eikä Eteläpoijun parkkipaikalta tai Hesburgerin takaa liiemmin tyhjää tilaa löytynyt. Alisenkadun laitamusten parkkipaikat näyttivät varatuilta parinsadan metrin matkalta.
Osan pysäköintipaikoista vei Salen ja Subwayn rakentajien pakut, ja liekö vilkas ennakkoäänestys tuonut poikkeuksellisen paljon ihmisiä alkuviikosta keskustaan.

Viime lauantain Uudenkaupungin Sanomien tekstaripalstalla eräs lukija ilmaisi huolensa parkkipaikkojen riittävyydestä. Hänen kieli poskessa lauottu ehdotuksensa oli 10–20-kerroksinen parkkitalo.
Parkkitorni tai toriparkki ovat suuruuden hulluutta, mutta parkkipaikkojen vähyys vaikuttaa olevan ongelma. Ydinkeskustasta ei löydy lisätilaa parkkipaikoille.
Tällä hetkellä ihmiset yrittävät tunkea autojaan torin vinoparkkiin ja Eteläpoijun pihalle, vaikka vähän matkan päästä parkkeja löytyy. Esimerkiksi Ylisenkatu on melko tyhjä.
Pitäisikö autot siis pysäköidä kauemmas?

Pohtiessani asiaa ääneen, minua valistettiin: uusikaupunkilaiset ovat tottuneet pysäköimään autonsa tuulikaappiin. Selvä.
Useissa kaupungeissa pohditaan mahdollisuutta vähentää autoilua keskustoissa. Varsinkin läpiajoliikennettä halutaan karsia ja keskustoja tiivistää.
Uudenkaupungin kohdalla ei ole järkeä rajoittaa yksityisautoilua suurella alueella, koska täällä ei ole paikallisliikennettä, joka kuljettaisi ihmisiä.

Mutta. Alisenkadun pätkä torin alapuolella on täysin turha. Se käytännössä oikaisee torin läpi, on ahdas ja ruuhkainen, eikä palvele ketään.
Pitäisikö torin alalaita rauhoittaa autoilulta, jolloin tori voisi levittäytyä kohti Rauhanpuistoa (tai toisinpäin)?
Vinoparkin ja kadun paikalle voisi rakentaa liiketilaa, jolloin keskusta tiivistyisi. Ylisenkadun parkkipaikat tulisivat paremmin käyttöön, kun parkkitila vähenisi.
Ennen kaikkea kannattaa pohtia, miten paljon annamme tilaa autoille, mikä on pois meiltä itseltämme? Sitä pystyy havannoimaan pysähtymällä hetkeksi torin laidalle ja katsomalla ympärilleen.
Vinoparkki ja Alisenkadun pätkä vievät tilaa pois liiketiloilta, kahviloilta, kesätapahtumilta, vehreydeltä, palveluilta ja ihmisiltä.

Kysymys kuuluu, haluavatko uusikaupunkilaiset säilyttää mahdollisuutensa parkkeerata tuulikaappiin vai liikkua kohti tiiviimpää keskustaa, jonka kävelykatu keräisi ihmiset yhteen?
Pitäisikö asiasta keskustella?

Niko Vahtera

toimittaja