Oikea tieto kriisissä

0

Tekninen kehitys on ottanut viimeisen sadan vuoden aikana suurempia harppauksia kuin sitä edeltäneinä tuhansina vuosina.

Elämme ensimmäistä kertaa aikaa, jolloin varttuneempi väki muistaa vielä ajan, kun oikeastaan radio oli ainoa sähköinen viestin ja nuorimmat aikuiset taas ovat jo eläneet koko elämänsä internetin aikaa. Siinä välissä on toki iso määrä ihmisiä, jotka muistavat puhelimen tulon kotitalouksiin, väri-TV:n ilmestymisen, tietokoneen, jolla alussa lähinnä vain pelattiin ja matkapuhelinten sekä internetin läpimurron. Vauhti on ollut huikaiseva.

Jo 90-luvun lopulla muistan lukeneeni ensimmäisiä uhkakuvia siitä, että oikean ja väärän tiedon tunnistaminen tulee olemaan internetin kehityksen myötä vaikeampaa kuin ennen. Uhkakuva osoittautui harmillisen todeksi.

Ensin tuli satiiria viljelevät uutissivustot, jotka ampuivat siinä määrin yli, että pääosa ymmärsi vitsin, mutta valitettavasti eivät kaikki. Ei aikaakaan, kun netti alkoi tarjota erilaisia valeuutisiin, vääristeltyyn totuuteen ja vihjailuun perustuvia sivustoja, joiden ideana oli hyvin yksinkertaisesti tuottaa tekijöilleen rahaa sekä ajaa valittua maailmankuvaa totuudesta piittaamatta.

Oikea tieto ajautui kriisiin, koska valesivustot näyttivät täysin ammattimaisilta, niitä jaettiin kuin oikeitakin uutissivustoja ja ne saivat paljon lukijoita. Niissä oli kuitenkin lähes aina yksi tunnistettava piirre. Sivuilla ei mainittu ylläpidon yhteystietoja eikä toimittajien tai päätoimittajan nimeä. Tämä on yhä edelleen melko varma merkki mediasta, jolla on jokin muu agenda kuin tiedon levittäminen ja analysointi.

Kirjallisuuden Finlandia-palkittu Juha Hurme nosti voittopuheessaan tiukasti esille sivistyksen merkityksen. ”Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta! Kaikki muu on niiden rinnalla roskaa.”, kuului Hurmeen tiivistys. Tähän on helppo yhtyä. En olisi nimittäin kuuna päivänä kuvitellut, että ajautuisin vuonna 2018 oikeasti keskusteluun, jossa pohditaan onko maapallo sittenkään pyöreä ja onko painovoimaa oikeasti olemassa.

Maailmassa on lukematon määrä asioita, joista voimme olla jotain mieltä. Painovoiman olemassa olo tai maapallon muoto eivät kuulu näihin. Hurmeen esille nostamaa sivistystä ja valistusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Ainoa tapa taistella väärää tietoa ja valeuutisia vastaan on tuottaa entistä laadukkaampaa ja kiinnostavampaa oikeaa tietoa.

Tässä, jos jossakin perinteisillä medioilla on työnsarkaa pitkälle tulevaisuuteen, sillä ainakaan minä en halua lasteni varttuvan sellaiseen Suomeen, jossa jokaista uutista pitää epäillä ja jokainen lehtijutun väite tarkistaa toisesta lähteestä. Tuskin haluat sinäkään.

Pete Poskiparta
kirjoittaja on ulkouusikaupunkilainen viihdetaiteilija ja mentalisti