Teatterissa rakastettua murrerunoilijaa musiikin kera

0
Sylvian ja Tuijan matkaan päästään Uudenkaupungin teatterin päänäyttämöllä ensimmäisen kerran 2. helmikuuta.

Uudenkaupungin teatterissa nähdään 2.2. jotain kokonaan uutta, nimittäin murrerunoilija Heli Laaksosen kirjoittama teksti musiikkinäytelmän muodossa. ”Sylvia, Tuija ja laulava patja” on nähty aiemmin kiertuenäytelmänä, mutta nyt esitys otetaan haltuun Uudessakaupungissa suurella näyttämöllä ja vieläpä musiikin kera.

Laaksosen tekstejä Uudenkaupungin teatterissa on nähty aiemmin jopa kolmesti. Ohjaaja Jari Luolamaa halusi mukaan nimenomaan musiikkia.  Haasteen otti vastaan Rauno Melos. Parin kuukauden aikana syntyi yhteensä 15 sävellystä. Mukaan mahtuu useita eri musiikkityylejä aina balladeista rapiin ja merimiesvalssista gospeliin.
Näytelmässä seitsemänkymppiset ystävykset, Sylvia ja Tuija, pakenevat Tuijan syntymäpäivää teatteriin ja äityvät muistelemaan menneitä, ihmettelemään nykyaikaa ja suunnittelemaan tulevaa. Luolamaa luonnehtii ystävyksiä naispuolisiksi mielensäpahoittajiksi – puhe on suoraa ja hersyvää.

Näytelmän päärooleissa nähdään Tiina Luolamaa ja Sanna Koivunen, ystävykset myös tosielämässä.
Alkuperäisessä näytelmätekstissä rooleja on vain kaksi, mutta musiikkinäytelmään Luolamaa halusi mukaan myös lauluryhmän. Piruilevan enkelikuoron muodostavat Terhi Melos, Marketta Kainulainen ja Merja Halinen.

Heli Laaksonen on ollut näytelmän tekemisessä aktiivisesti mukana ja tulee olemaan paikalla myös ensi-illassa kertomassa näytelmätekstistä ja lausumassa muutaman runon ennen esityksen alkua.
Sylvia, Tuija ja laulava patja -musiikkinäytelmän ensi-ilta on Uudenkaupungin teatterin suurella näyttämöllä perjantaina 2.2. klo 19.