Elokuva ja kirjasto ohittivat liikuntapalvelut

0

Kunnallisalan kehittämissäätiö on selvittänyt kansalaisten haluja käyttää vapaa-ajan palveluja. Eniten kiinnostusta herättivät elokuvat. Heti perään lähes samalle sijoitukselle tuli kirjasto ja vasta kolmantena liikuntamahdollisuudet.

Yllättävää tulos oli siksi, että urheiluseurojen toimintaan osallistuu esimerkiksi Uudessakaupungissa iso osa väestöstä. Myös muita liikuntapalveluja käytetään vapaa-aikana runsaasti, joten sijoitusta oli voinut veikata kärkeen.

Liikunnasta oli kiinnostunut 63 prosenttia vastaajista. Enemmistö vastaajista oli kiinnostunut myös teatteriesityksistä, museoista ja populaarimusiikin tapahtumista. Listan hännille jäivät kuoro-, orkesteri- ja teatteriharrastus, tanssi sekä klassisen musiikin konsertit.

Kaupungeissa asukkaita houkuttelevat elokuvat, teatteriesitykset ja taidenäyttelyt, maaseudulla vetovoimaa on populaarimusiikin tapahtumilla sekä kansalaisopistojen, urheiluseurojen ja järjestöjen toiminnalla.

Kirjasto koetaan yhtä kiinnostavaksi palveluksi omalla asuinpaikkakunnalla kuntatyypistä riippumatta. Samansuuntainen havainto koskee erilaisia festivaaleja.

Jos palvelu on lähellä ja helposti saavutettavissa, kynnys lähteä madaltuu. Uudessakaupungissa ja ylipäätään koko Vakka-Suomessa vapaa-ajan lähipalveluja on runsaasti. Esimerkiksi nyt koulujen lomaviikolla ei tarvitse lähteä koti- tai naapurikuntaa kauemmas elämyksiä hakemaan.

Suurin este palvelujen käyttämiseen on korkea kynnys lähteä. Moni miettii turhankin perusteellisesti, onko joku esitys, harrastus tai laji sopiva juuri minulle. Itseluottamuksella on merkitystä: tutkimus kertoi, että mitä enemmän ihminen tuntee luottavansa itseensä ja muihin ihmisiin, sitä alttiimpi hän on käyttämään palveluita.

Niin kulttuuri kuin liikuntakin ovat tutkitusti tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille. Lähteminen harvemmin kaduttaa.

Lähteminen harvemmin kaduttaa.