Haastava, mutta ei mahdoton yhtälö

0

Autotehdas järjesti tiistaina Turussa tiedotustilaisuuden, jonka viesti noudatteli jo tutuksi tullutta linjaa: uutta väkeä haetaan lisää. Ja paljon. Valmet Automotive tarvitsee tuhat uutta työntekijää, tuotantoon, suunnitteluun sekä muihin tehtäviin.
Vuoden 2016 lopussa tehtaan palveluksessa työskenteli 1850 henkilöä, viime vuonna lukumäärä kasvoi 4000 työntekijään ja tänä vuonna palkkalistoilla on jo 5000 henkilöä. Tällaiset jättirekrytoinnit 16 000 asukkaan kaupungissa ovat erittäin harvinaisia missä päin maailmaa tahansa.
Autotehtaan henkilöstöjohtaja Tomi Salo kertoi kesällä Uudessakaupungissa järjestetyssä Elinvoimaa Vakka-Suomessa –seminaarissa, miten autotehdas on onnistunut mittavissa rekrytoinneissaan. Autotehtaalla ei ajateltu, että tämä ei tule onnistumaan. Sen sijaan käärittiin hihat, ja ryhdyttiin töihin tavoitteen saavuttamiseksi.
Salo kertoi, että rekrytoinnin painopiste siirrettiin tuotteesta ihmiseen. Työ ei itsessään ole tarpeeksi. Työelämän lisäksi tarvitaan muutakin elämää, jotta työn perässä muutettaisiin, hän totesi.
Henkilöstöjohtaja haastoi miettimään, mitä työnantaja ja kaupunki pystyvät tarjoamaan uusien työntekijöiden houkuttelemiseksi ja tulijoiden kotouttamiseksi. Autotehdas on investoinut henkilökunnan hyvinvointiin muun muassa palkkaamalla sankarikummin, joka aloitti äskettäin työnsä (US 7.2). Hän tukee tulijoita arjessa.
Autotehtaalla on investoitu aktiivisesti myös vapaa-ajan toimintaan, kuten ilmaiseen kuntosaliin.
Rekrytoinnissa perinteiset keinot eivät ole riittäneet enää aikoihin, ja tekijöitä on haettu muun muassa jalkautumalla ympäri Suomea. Tätä tullaan jatkamaan tänä vuonna. Kilpailu työvoimasta on kovaa, sillä tällä viikolla julkistettiin positiivisia uutisia myös Meyerin Turun telakalta.
Uusien työntekijöiden rekrytoiminen on haastavaa, ja siinä työssä tehdas tarvitsee kaiken mahdollisen tuen kaupungilta, kaupunkilaisilta ja koko ympäröivältä yhteisöltä.