Ilmastonmuutos on kaikkien asia

0

Aiemmin joulua vietettiin valkoisissa maisemissa – pulkkamäetkin olivat hyvässä kunnossa ja kovassa käytössä. Eikä tarvinnut koko naapuruston lumia haalia, jotta saisi kasaan yhden lumiukon.

Tänä päivänä asiat ovat eri tavalla. Minua viisi vuotta nuoremmat lapset eivät ehkä edes muista niitä talvia, joina lunta olisi tullut niin paljon, että se yltäisi yli polven korkeuden. Lumi on nykyään tällä seudulla usein vain hetkellinen ihme, joka sulaa pois jo ennen kuin siitä on ehtinyt edes kunnolla nauttia.

Vaikka viimeaikoina lunta on jonkin verran ollutkin, alkutalvi oli silti erittäin loskainen ja pimeä. Onko tällainen ”talvi” todella sellainen, jonka haluamme?

Ilmastonmuutos on todellinen ongelma. Se ei kuulu vain päättäjille eduskunnassa, vaan koskee meitä kaikkia. Minua ärsyttää joidenkin ihmisten valitus siitä, että ”Ilmastonmuutos ei koske suomalaisia, joten miksi siitä kohkataan?”

On sääli, että he eivät välitä ottaa selvää aiheesta, sillä ilmastonmuutos on todella myös meidän asiamme täällä Suomessa! On totta, että kauhistelut kaupunkien aavikoitumisesta sekä luonnonkatastrofien lisääntymisestä voivat tuntua etäisiltä, mutta eivät ne ilmastonmuutoksen seuraukset siihen lopu: Yksi varmasti tunnetuimmista seurauksista on vedenpinnan kohoaminen. Suomi sijaitsee Itämeren rannalla, joten saamme varmasti oman osuutemme tästä ilmastonmuutoksen aiheuttamasta riesasta.

Myös eläimet kärsivät ilmastonmuutoksesta. Ilmaston lämmetessä esimerkiksi karhut voivat heräillä kesken talviuniaan, ja karhulla, joka herää kesken talven, ei ole riittävästi syötävää. Mikäli lunta tulee kovin vähän, uhanalainen lajimme saimaannorppa saattaa kuolla sukupuuttoon. Tälle lajille on ominaista rakentaa pesä lumesta, jotta se pystyisi pitämää itsensä sekä poikasensa suojassa ja lämpimänä. Jos lunta pesää varten ei ole, eläin kuolee kylmyyteen tai päätyy petoeläimen vatsan täytteeksi.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot vaikuttavat myös erittäin paljon ihmisiin. Esimerkiksi vedenpinnan kohotessa ja luonnonkatastrofien lisääntyessä monista asuinalueista tulee asuinkelvottomia, ja ilmastopakolaisuus lisääntyy. Mikäli ilmastonmuutos pääsee etenemään, osa maailman ihmisistä joutuu jättämään kotinsa ja mahdollisesti myös kotimaansa. Ilmastopakolaisten asettuessa uusille alueille, luvassa on aina vain enemmän ongelmia: konfliktit voivat lisääntyä ja ruoka saattaa joiltain alueilta loppua. Näitä seurauksia ei usein ajatella, mutta ne ovat silti erittäin vakavasti otettavia asioita.

On todella ikävää, että jotkut vaikutusvaltaisista ihmisistä eivät tee mitään ilmastonmuutoksen estämiseksi. Talvet muuttuvat vuosi vuodelta, mutta niin muuttuvat ihmisten asenteetkin. Hyvään vai huonoon suuntaan? Sen päätämme itse.

Jasmin Jussila