Koko Suomen Kaisa

0

Ensi viikolla ne taas alkavat – talviolympialaiset. Samalla kun kisatapahtumat Etelä-Korean Pyeongchangissa alkavat, käynnistyy myös kotikatsomoissa toiveajattelu ja voivottelu. Toivottavasti parin viikon aikana ehditään myös hurrata ja iloita.

Suomalaiset odottavat eniten mitaleja jääkiekosta ja hiihtoladuilta. Kerran neljässä vuodessa katseet käännetään myös lumilautailuun ja pikaluisteluun tai odotetaan ihmettä curlingista. Yksittäisistä urheilijoista eniten toivotaan ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiseltä.

Vaikka ikä on vain numero, eikä sitä saisi muutenkaan mainita, ovat nämä kisat lähes varmasti Mäkäräisen viimeiset olympialaiset. Niin tosin ajateltiin jo neljä vuotta sitten, kun hän palasi Sotshista kotiin ilman mitalia.

Kaisa Mäkäräinen on yksi tämän vuosikymmenen parhaista suomalaisurheilijoista, kenties jopa paras. Häntä arvostetaan suuresti Keski-Euroopassa ja menestystä on tullut paljon maailmancupissa. Mäkäräinen on pysynyt monta vuotta huipulla, kun esimerkiksi joidenkin saksalaisten valtakaudet ovat olleet lyhyitä – joskin menestyksekkäitä.

Mäkäräisen ammunta on puhuttanut baareissa, huoltoasemilla ja työpaikkojen kahvihuoneissa. Arvokisat olisivat toki voineet mennä paremminkin, mutta ei kuusi MM-mitalia kuulosta huonon urheilijan saavutuksilta.

Hän on myöntänyt itsekin, että paineita on joskus ollut liikaa. Hän on kantanut ”koko Suomen” odotuksia ja erityisesti puuttuvat olympiamitalit ovat menestyshullussa maassa merkki heikosta arvokisapäästä.

Tänä vuonna kilpailu on kovempaa kuin kenties koskaan. Voittajaehdokkaita on lukuisia ja kolmen parhaan joukkoon pääsy vaatii erinomaista suoritusta. Siitä huolimatta Mäkäräinen on vieraillut palkintokorokkeella viidesti ja johtaa maailmancupia.

Ylen mainiossa Urheilu-Suomi-sarjassa kerrattiin suomalaisia epäonnistumisia. Se, että Tero Järvenpää jää lopulta historiaan vain kohtuullisena keihäänheittäjänä ja Arsi Harju on kuulantyönnön elävä legenda, on kiinni yhdestä kilpailusta. Elämänsä kautta heittänyt Järvenpää epäonnistui tärkeimmällä hetkellä, kun taas Harju onnistui juuri oikeassa paikassa.

Silti yksi olympiamitalikaan ei nosta legendaksi. Suomalainen nappasi olympiamitalin ampumahiihdosta viimeksi 20 vuotta sitten, mutta harva muistaa hänen nimeään. Toisaalta kun Suomessa sai keittää mitalikahvit 12 kertaa voi yksi Ville Räikkösen pronssi unohtuakin.

Vaikka Kaisa Mäkäräinen ei vieläkään saisi olympiamitalia, on hän silti todellinen supertähti aikana, jolloin ylistyssanoja viljellään aivan turhan heppoisesti.

Risto-Matti Kärki
tuottaja