Missä vuokra-asunnot viipyvät?

0

Tällä viikolla Uusikaupunki pääsi autotehtaan ansiosta jälleen otsikoihin. Tuhat uutta työntekijää on uskomaton määrä puhumattakaan siitä, että henkilöstömäärä kasvaa vuoden loppuun mennessä jo viiteentuhanteen.

Kaupungin asukasmäärässä huima kasvu ei juuri näy eikä tule näkymäänkään, jos kaupunkiin ei saada nopeasti lisää uusia vuokra-asuntoja. Omistusasuntoja täältä kyllä löytyy, niin uusia rakenteilla olevia kuin vanhojakin.

Harva uudelle paikkakunnalle muuttava hankkii heti itselleen tai perheelleen omistusasunnon. Yleensä ollaan ensin vuokralla, katsotaan miten työ lähtee sujumaan ja onko paikkakunta sellainen, että sinne voisi asettua asumaan pidemmäksikin aikaa. Ja aina on niitä, jotka eivät syystä tai toisesta hanki koskaan omaa asuntoa vaan asuvat koko ikänsä vuokralla.

Nyt autotehtaalle ja muihin yrityksiin töihin tulleet joutuvat kulkemaan töihin pitkienkin matkojen takaa, mikä ei ole kenenkään edun mukaista. Autonrakentajien vilkkaan vaihtuvuuden ymmärtää hyvin, sillä pitkät työmatkat ovat lisäkuorma raskasta kolmivuorotyötä tekeville.

Tilapäisissä moduuliasunnoissakaan harva jaksaa asua kovin pitkään, jos ei ole tietoakaan pääsystä omaan vuokra-asuntoon. Kun asuntoasiat olisivat kunnossa, työpaikkaankin sitoutuisi varmasti ihan eri tavalla.
Kaupungin toimet katastrofaalisen vuokra-asuntotilanteen ratkaisemiseksi ovat olleet aivan liian hitaita. On odotettu, että rakennusliikkeet ja markkinavoimat hoitavat homman.

Kaupunki on asettanut uudessa strategiassaan tavoitteeksi sen, että vuonna 2030 kaupungissa olisi 20 300 asukasta. Nyt vireillä olevat yksittäiset rakennushankkeet siellä täällä ovat kaikki tärkeitä, mutta yli neljäntuhannen uuden asukkaan saaminen vaatii jo uusia asuntoalueita. Jos taajama-alueelta ei löydy sopivia alueita, olisiko Lokalahdella tai Kalannissa hyviä paikkoja?

Ilman kaupungin aktiivista roolia asuntotilannetta ei saada parannettua ja luotua sitä kautta kaupungin suurimmalle työllistäjälle sekä muille yrityksille mahdollisimman hyvät olosuhteet toimia kireillä markkinoilla.
Se tässä eniten ihmetyttää, että kaupunki ei ole tarttunut toimeen uusien vuokra-asuntojen rakentamiseksi tai rakennuttamiseksi, vaikka tilanne on tiedetty jo pitkään.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi lehtemme haastattelussa syksyllä 2012 juuri virkaan tultuaan, että Uudessakaupungissa on nyt Momentum. Hetki, joka ei kenties koskaan toistu. Hetki, joka on ihan poikkeuksellinen koko maassa ja maan taloudessa. Tuhannen taalan paikka.
Mitä me teemme tällä tilanteella? Mitä me teemme lähivuosien sadoilla työpaikoilla ja sadoilla uusilla ihmisillä? Miten me pystymme positiivisesti hyödyntämään nämä loistavat olosuhteet? Vai aiommeko negatiivisuudella sössiä koko hienon tarjoilun?
Niinpä.

Merja Halinen
toimittaja