Tulevaisuus avoinna – etsivä auttaa

0

Oletko alle 25-vuotias ja vailla ammatillista koulutusta? Nyt kannattaa käyttää hetki aikaa, ja miettiä, mitä tulevaisuudeltaan haluaa. Yhteishaku toisen asteen oppilaitoksiin alkoi tiistaina ja päättyy 13. maaliskuuta.

Yhteishausta kieltäytyminen tai sen unohtaminen voi käydä nuorelle kalliiksi, sillä vaarana voi olla työttömyyskorvauksen menettäminen. Jos ei ole osallistunut hakuun, menettää oikeuden päivärahaan.

Jos hakeminen tuntuu työläältä tai vaikealta, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään asiaa. Vakka-Suomessa hakemiseen on tarjolla apua, sillä etsivä nuorisotyö on viime vuosina ollut nuorten taustatukena hakuprosessissa. Uudessakaupungissa yhteishakupajoja järjestetään nuorisotalossa tiistaisin ja keskiviikkoisin koko yhteishaun ajan.

Tällä seudulla on tarjolla monenlaisia opiskelupaikkoja Novida-ammattioppilaitoksessa ja Länsirannikon Koulutus Winnovassa. Yhteishaussa voi laittaa paperit vetämään kauemmaskin, jos irtiotto kotikaupungista houkuttelee. Silloin selvitettävää ja kysymyksiä on vielä enemmän: opiskelupaikan lisäksi pitää suunnitella asumista ja monia muita asioita.

Omassa elämässään eksyksissä olevalle nuorelle ulkopuolinen aikuinen voi olla joskus omia vanhempia parempi tuki. Tuttujen kanssa keskustelu tulevaisuudesta saattaa juuttua eipäs-juupas -kinasteluksi, mutta etsivä nuorisotyöntekijä voi löytää juuri ne oikeat kysymykset ja kannustavat sanat, joilla pääsee eteenpäin.

Tärkeää on kuunnella nuoria, ei pakottaa ja väkisin ohjailla. Etsivä nuorisotyöntekijä Titta Brunou sanookin, että olipa nuoren idea mikä tahansa, sitä ei pidä heti torpata (US 22.2.). Unelmia nuorilla saa ja pitää olla, ja aikuisen tehtävä on kannustaa hakemaan tietoa valintojen pohjaksi.

Tuttujen kanssa keskustelu tulevaisuudesta saattaa juuttua eipäs-juupas -kinasteluksi.