Energiaa auringosta

0

Ulkona liikkuessa aurinko jo lämmittää, mutta termistä kevättä joudutaan vielä odottamaan. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle, mutta jää alle 10 asteeseen.

Ilmatieteen laitos kertoi tällä viikolla, että maaliskuu on ollut tänä vuonna 3–4°C tavanomaista kylmempi, ja kuluva kuukausi on ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi.

Auringon merkitys valon ja lämmön lähteenä on ihmisille elintärkeä. Energianlähteenä sen merkitys on Suomessa ollut vähäistä, mutta tilanne on muuttumassa. Aurinkosähkön tuotanto kasvaa nyt myös Suomessa, vaikka olosuhteet täällä eivät ainakaan maallikon näkökulmasta ole aina parhaat mahdolliset. Aurinkotunteja on vähemmän kuin monissa muissa maissa.

Myös Uudessakaupungissa ja lähiseudulla aurinkosähkö yleistyy vauhdilla. Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen kertoo, että tällä hetkellä Vakka-Suomessa on noin kahdeksankymmentä sähköverkkoon liitettyä aurinkosähköjärjestelmää (US 17.3.) Kaksi vuotta sitten niitä oli vain muutamia.

Aurinkosähkö kiinnostaa niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin. Laitilassa järjestettävillä energiamessuilla VSV:n kyselyyn vastaajista 70 prosenttia ilmoitti viime vuonna kaipaavansa lisätietoa aurinkosähköstä.

Nyt VSV on yhdessä viiden muun paikallisen sähköyhtiön kanssa perustanut Solar Power Holding Oy:n. Se osti osuuden Naps Solar System Oy:stä, joka on tunnettu aurinkosähköjärjestelmien kehittäjä.

Yksi tuulivoimalla ja auringolla tuotetun sähköjärjestelmien käyttäjistä on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, joka investoi tänä keväänä omaan aurinkovoimalaan. Yhtiö on laskenut vähentäneensä noin 20 vuoden aikana hiilidioksidipäästöjä yhteensä lähes 44 000 tonnia verrattuna hiililauhteella tuotettuun energiaan.