Joka päivä kirjastoon Kalannissa

0

Kalannin kirjasto muuttuu ensi maanantaina omatoimikirjastoksi. Kirjastoon voi mennä jokaisena viikon päivänä, myös lauantaina ja sunnuntaina. Henkilökunta ei ole paikalla koko ajan, mutta kirjoja ja muuta aineistoa voi lainata ja palauttaa minä päivänä tahansa.

Aikaisemman 30 tunnin sijasta kirjasto palvelee 72 tuntia viikossa. Vapaammat aukiolot lisäävät käyttäjän vastuuta. Kirjasto toimii kuten ennenkin, mutta osan ajasta ilman henkilökuntaa.

Mahdolliset väärinkäytökset eivät jää vaille huomiota, sillä jokaisesta kävijästä jää sisäänpääsyn yhteydessä tieto järjestelmään ja kirjastossa on myös kameravalvonta.

Omatoimikirjasto on Uudessakaupungissa yksi askel uuteen aikakauteen. Lähikirjastoja on lopetettu monissa kunnissa viime vuosina, ja myös Kalannissa kirjasto on ollut lakkauttamisuhan alla. Onneksi näin ei ole käynyt, toimintatavat vain nyt muuttuvat, mutta palvelut eivät heikkene.

Iso lähiaikojen projekti Uudessakaupungissa on pääkirjaston kunnostaminen. Alun perin kouluksi vuonna 1854 rakennettu kirjasto on kipeästi remontin tarpeessa.

Pelkkä pintaremontti ei riitä, vaan myös tilaratkaisuja on uudistettava. Painettujen kirjojen lainaus on tulevaisuudessa vain murto-osa kirjaston toiminnasta.

Kirjastolain mukaan kirjastojen pitää toimia aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden edistäjänä. Kirjasto toimii eri-ikäisten kuntalaisten kohtaamispaikkana ja siellä voi osallistua lukupiiriin, satutunnille tai vaikkapa käsityökerhoon.

Kirjaston pitää olla kuntalaistensa näköinen. Yhteistyö koulujen, yritysten, yhdistysten ja koko ympäröivän yhteisön kanssa on osa arkea.
Kaupunkilaisten tarpeista riippuen lainaustoiminta voi kattaa kaikkea mahdollista kahvakuulasta perhevalmentajaan. Nyt pitää avata keskustelu siitä, millainen olohuone kirjastosta Uuteenkaupunkiin tehdään.

Painettujen kirjojen lainaus on tulevaisuudessa vain murto-osa kirjaston toiminnasta.