Kasvu haastaa palveluja

0

Uusikaupunki on ollut positiivisen rakennemuutoksen pyörityksessä runsaan vuoden ja pyöritys vain jatkuu. Valmet Automotiven huima menestys on tuomassa kaupunkiin yhteensä noin kolme tuhatta uuttaa työpaikkaa, kun helmikuussa julkistetut uudet työpaikat lasketaan mukaan.

Kaupungin elinkeinoelämällä menee yleisestikin hyvin ja uusia, avoimia työpaikkoja on syntynyt myös lukuisiin muihin yrityksiin.

Viime vuonna kaupunkiin muutti jo yli 400 uutta asukasta. Uusien työpaikkojen myötä kaupungissa työskentelee päivisin tuhansia ihmisiä enemmän kuin runsas vuosi sitten. Kaupungin peruspalvelut, kuten perusterveydenhoito, ovat nyt paineen alla.

Uudenkaupungin terveyskeskuksen avosairaanhoidon asiakkaiden määrä eli lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanotoilla käynnit lisääntyivät viime vuonna peräti 29 prosentilla eli yli 6 000:lla. Huimin kasvu terveyskeskuksessa oli mielenterveys- ja päihdeyksikössä. Sen asiakasmäärä kasvoi viime vuonna peräti 62 prosentilla eli lähes 3 500:lla asiakaskäynnillä.

Päivästä riippuen on autotehtaalla työskentelevien osuus terveyskeskuksen kiirevastaanoton asiakkaista ollut 25-50 prosenttia. Niillä asiakkailla, jotka ovat kirjoilla toisella paikkakunnalla, mutta käyvät täällä Uudessakaupungissa töissä, on oikeus kiireellisessä tapauksessa mennä Uudenkaupungin terveyskeskukseen.

Näin huimat kasvuluvut asettavat kaupungin palvelut suurten vaatimusten ja haasteiden eteen. Ne vaativat myös kuntapäättäjiä vastaamaan haasteisiin.

Uusien työpaikkojen myötä kaupungissa työskentelee päivisin tuhansia ihmisiä enemmän kuin runsas vuosi sitten.