Lapset ja nuoret voivat paremmin

0

Uusikaupunkilaiset lapset ja nuoret voivat paremmin kuin vielä runsas pari vuotta sitten. Viime vuonna jälleen tehdyn kouluterveyskyselyn tulokset kertoivat, että nuorten elintavat ovat kohentuneet.

Ilahduttavaa on, että koulukiusaaminen on vähentynyt. Huolestuttavaa on sen sijaan, että syrjivä kiusaaminen on lisääntynyt. Syrjivää kiusaamista tapahtuu koulussa ja vapaa-ajalla. Siihen eivät välttämättä syyllisty koulutoverit. Lasta tai nuorta kiusataan esimerkiksi ihonvärin tai kielen takia. Syrjivä kiusaaminen kielii mm. asenteiden kärjistymisestä ja suvaitsevaisuuden heikkenemisestä.

Nuorten elintavat ovat parantuneet. Yhä harvempi heistä tupakoi ja yhä harvempi heistä juo itsensä humalaan. Sen sijaan nuuskan käyttö on lisääntynyt, varsinkin ammattiin opiskelevien keskuudessa.

Kohennettavaa nuorilla on mm. aamiaisen syömisessä. Aamupala jää syömättä joka toiselta ammattioppilaitoksessa opiskelevalta. Mutta myöskään lukiolaisille ja yläaste-ikäisille aamupala ei maistu. Kolmannes ammattiin opiskelevista ja lukiolaisista jättää kouluruokailun väliin.

Vuosikymmeniä on tehty valistustyötä hampaiden harjaamisesta. Kaikesta valistuksesta huolimatta moni nuorista ei vieläkään harjaa hampaita kahdesti päivässä.
Kouluterveystutkimus kertoo, että varsinkin lukiolaiset ovat stressaantuneita. Uudenkaupungin lukion 1.-2-luokkalaisista peräti 41 prosenttia ovat olleet huolissaan omasta mielialastaan.

Nuorten elintavoissa on selkeästi suuntaus parempaan. Sen sijaan nuorten henkinen hyvinvointi kaipaa enemmän huomiota ja panostuksia.

Yhä harvempi heistä tupakoi ja yhä harvempi heistä juo itsensä humalaan.