Mökkikausi alkaa pääsiäisestä

0

Luonto, hiljaisuus ja perheen yhdessäolo ovat suomaisille ne vetovoimatekijät, jotka houkuttelevat mökkielämään. Näin tiivistää suomalaisesta mökkeilystä väitöskirjan tehnyt Kati Pitkänen. (Turun Sanomat 30.6.2017)

Uudessakaupungissa oli vuonna lähes 4000 mökkiä ja koko Vakka-Suomessa on 12 035 vapaa-ajan asuntoa. Osa niistä on paikallisten käytössä, mutta suuri osa saapuu kauempaa mökkeilemään.
Mökkien varustetaso on viime vuosikymmeninä muuttunut: vessassa voi käydä sisällä, eikä vettä tarvitse kantaa kaivosta. Myös ulkotiloihin, pihaan ja puutarhaan investoidaan enemmän kuin edeltävät sukupolvet.

Mökinomistajien keski-ikä oli Tilastokeskuksen mukaan 62 vuotta vuonna 2015, mutta myös nuoret haluavat viettää vapaa-aikaa luonnossa. Op-Kiinteistökeskuksen myyntipäällikkö Jyrki Isotupa on havainnut, että nyt erityisesti uudet sukupolvet haluavat jatkaa isovanhempiensa mökkeilyperinnettä.

Vapaa-ajanasukkaat ovat osa kaupungin elinvoimaa. He käyttävät paikkakunnan palveluja ja tuovat mukanaan myös matkailijoita. Vapaa-ajan asukkaat voivat osallistua Uudenkaupungin kehittämiseen parhaillaan olevassa Apoli (arkkitehtuuripoliittinen ohjelma) -kyselyssä. Siihen toivotaan mökkiläisten mielipiteitä muun muassa palveluista ja jätehuollosta.
Uudessakaupungissa mökkeileville varma kevään merkki on maaliskuussa muuttolintujen aikaan saapuva kaupungin kirje. Sen mukana tuleva Valitse Uusikaupunki -esite luotsaa kevään ja kesän tapahtumiin.

Myös Uudenkaupungin Sanomien tänään ilmestyvä numero lähetetään mökkiläisille kotisoitteisiin. Tulevana pääsiäisenä mökille saapuvien kannattaa lähteä katsastamaan kaupunkielämää, sillä tarjolla on muun muassa taidenäyttelyjä ja seurakunnan tapahtumia.

Yrittäjät ja kaupunki ovat järjestäneet lankalauantain tapahtuman: osa yrityksistä on avoinna tavallista pidempään ja torilla on tarjolla mukavaa pääsiäiseen liittyvää ohjelmaa.
Nyt uudet sukupolvet haluavat iso-vanhempiensa tapaan viettää aikaa mökillä.