Pakkasta suoraan Siperiasta

0
Pakkasen kutistamilla sulapaikoilla olo käy talvehtiville sinisorsille ahtaaksi. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Viime viikkoina on nautittu – tai kärsitty, näkökulmasta riippuen – aurinkoisista, mutta kylmistä pakkaskeleistä. Siitä on kiittäminen Siperiasta saapunutta ilmamassaa, joka on tuonut maistiaisen mannerilmaston talvesta aina Suomen länsirannikolle saakka.

Monien leutojen vuosien jälkeen parin viikonkin kunnollinen pakkasjakso tuntuu poikkeukselliselta. Useimmille Suomen eläin- ja kasvilajeille tämä on kuitenkin se normaali talvi, johon ne ovat viime vuosituhansien aikana sopeutuneet.

Luonnonkasvit, hyönteiset, matelijat ja sammakkoeläimet jatkavat uniaan ja pikkunisäkkäät talvisia puuhiaan lumen alla tavalliseen tapaan. Lumikerros suojaa niitä äärilämpötiloilta, joten niille on usein vain vähän merkitystä, onko ulkomaailmassa pakkasta kaksi vai kaksikymmentä astetta. Silloin, kun paukkupakkaset iskevät lumettomaan maisemaan, monet lajit kyllä kärsivät.

Sen sijaan eläimillä, jotka jo luottivat leutoihin keskieurooppalaisiin talviin, on nyt tukalat paikat. Sellaiset eteläiset tulokkaat kuin isonokkosperhonen tai villisika eivät ole sopeutuneet pitkäaikaiseen lumeen ja pakkaseen.

Viime vuosina yhä useammat muuttolinnutkin ovat jääneet talveksi Suomeen. Viime päivinä Lounais-Suomessa on havaittu esimerkiksi punarintoja, peukaloisia, laulurastaita ja sepelkyyhkyjä, kertovat Birdlife Suomen havaintosivut.

Linnut eivät ole kylmänarkoja, mutta pakkasella ne tarvitsevat tavallista enemmän ruokaa. Se on ongelma, jos lumi peittää maan ja kaikki on umpijäässä. Helsingissä lintuharrastajat ovatkin ruokkineet yhtä värjöttelevää peukaloista pilkkitoukilla.

Vesilintuja – erilaisia sorsia ja joutsenia – on myös jäänyt talven viettoon runsain mitoin. Niilläkin on tukalaa nyt, kun sulapaikat kutistuivat, moni on jäätynyt kokonaan umpeen. Vesilinnuilla ei ole hätää niin kauan kuin jalkojen alla on vettä, mutta ahtaissa sulapaikoissa ei ruokaa riitä kymmenille linnuille. Sorsat ovat siis entistä enemmän riippuvaisia ruokinnasta.

Jos tilanne käy liian hankalaksi, vesilinnut voivat kyllä lentää meren yli lähimmille sulille rannikoille. Siellähän useimmat niiden lajitoverit jo odottelevat.

Linnut eivät ole kylmänarkoja, mutta pakkasella ne tarvitsevat tavallista enemmän ruokaa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 1.3.2018 julkaistusta lehdestä