Turhan tuttu tarina

0

Vielä viime keskiviikkona olin melko luottavainen, että veikkaamani seitsemän mitalin saldo täyttyy. Kun yhdistetyn joukkue oli mäkiosuuden jälkeen sijalla seitsemän kahden minuutin päässä kärjestä, alkoi luottamukseni horjua.

Oli jälleen luvassa kohtuullinen sijoitus, mutta ei mitalia. Tämä oli vähän turhankin tuttu käsikirjoitus suomalaisurheilijoille Pyeongchangin olympialaisissa. Neljännet, viidennet ja kuudennet sijat ovat toki hyviä, mutta kisojen jälkeen ne unohtuvat suurelta yleisöltä.

Kaksi viimeistä kisapäivää, Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski jättivät kisoista positiivisen mielikuvan, kun siihen asti oli keskitytty haukkumaan epäonnistuneita urheilijoita.
Toki tunnelmat olisivat toisenlaisia, jos Kaisa Mäkäräinen olisi kaatanut olympiapeikkonsa tai sadasosat olisivat olleet Mika Poutalan puolella.

Pääasiassa suuri osa Suomen joukkueesta kilpaili Koreassa tasollaan. Miesampumahiihtäjät ja esimerkiksi lumilautacross-laskija Anton Lindfors ylittivät itsensä, mutta muuten venymiset jäivät uupumaan.

Osa katsojista aina kiroaa, ettei kisoihin saisi edes lähettää urheilijoita, joilta ei voi etukäteen odottaa mitalia. Mitähän tästä tuumaavat vaikkapa Ruotsin ampumahiihtäjät, jotka vastoin kaikkia odotuksia palasivat kotiin neljän mitalin kera.

Kun maailman parhaat urheilijat satsaavat kauden tai jopa uransa tärkeimpään tapahtumaan, tulee aina yllätyksiä. Valitettavasti suomalaiset eivät kuuluneet heidän joukkoon.

Muutaman yksittäisen hiihtäjän lisäksi pahiten pettivät mieslumilautailijat, jotka itse eivät tosin olleet moksiskaan. Paha vannoa mitään, kun en itse pysy edes lumilaudalla pystyssä, mutta monien mielestä big airissä suomalaiset olisivat kuuluneet finaaliin.

Norjalaisten ajatuksissa se Suomen ainoa lumilautamitalikin olisi kuulunut heille. Norjalaisen temput olivat muka parempia kuin meidän Enni Rukajärven.

Niin, Norja. 39 mitalia on käsittämätön saavutus. Tuntui, että jääkiekkoa lukuun ottamatta he olivat jokaisessa mitaliseremoniassa mukana. Jos jostain pitää lohtua hakea, niin ainakaan Norjasta ei ole koskaan tullut yhtään Formula 1 -kuljettajaa.

Mitalitaulukosta Suomi löytyy sijalta 18. Ilkeät kielet toki odottavat tilastojen muuttuvan, kuten viime vuosina on ollut tapana.

Parhaat venäläishiihtäjät puuttuivat kisoista, mutta silti juuri hiihdosta venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue nappasi peräti kahdeksan mitalia.

Mitaleja korjasivat nuoret, vielä ennen kisoja melko tuntemattomat hiihtäjät, joka saattaa herättää epäilyksiä. Täytyy kuitenkin sanoa, että esimerkiksi Suomen miesten viestihiihtojoukkueen nousu pronssille joskus kisojen jälkeen tuntuisi aika laimealta, vaikka oma veikkaukseni silloin osuisikin.

Risto-Matti Kärki
tuottaja