Vuodet eivät ole veljiä keskenään

0
Töyhtöhyyppä on kevään ensimmäisiä muuttolintuja, mutta vielä sitäkään ei ole näkynyt. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Viime vuonna tähän aikaan kävelin mutaisilla pelloilla kuvaamassa kevään ensimmäisiä kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Tänään ikkunasta näkyy paksu lumikinos, jota kastelee jääkylmä tihkusade. Ja paksu sumukin on vielä.

Ei tässä mitään outoa ole, oikeastaan. Yksi pohjoisen luonnon ominaispiirteistä on suuri vuosien välinen vaihtelu – etenkin täällä merellisen ja mantereisen ilmaston välimaastossa. Tänne sää tulee väliin lännestä Atlantilta, väliin Siperiasta. Nyt sattuu vain olemaan Siperian vuoro.

Tänä vuonna töyhtöhyyppiä ei ole vielä näkynyt edes rannikon tuntumassa. Kiuruja jää vuosittain kourallinen talvehtimaan Suomeen, mutta muuttajat eivät ole vielä saapuneet. Järkevästi tehty, mutta mistä ne tiesivät tulla viime vuonna aikaisemmin?

Tropiikissa talvehtivat hyönteissyöjälinnut, kuten kirjosiepot ja pääskyt, eivät tiedäkään. Ne lähtevät kotimatkalle geeniensä ohjaamina ja saapuvat perille silloin kun saapuvat, joka vuosi suurin piirtein samaan aikaan. Siksi niiden muutto ajoittuukin vasta toukokuulle. Silloin lumet ovat jokseenkin varmasti jo sulaneet ja ravintoa on tarjolla.

Keväiden aikaistuminen ilmaston lämpenemisen myötä voikin olla niille ongelma. Niiden täytyy nopeasti sopeutua saapumaan aikaisemmin, tai paras pesimäaika menee niiltä huti. Onneksi useimpien lintulajien joukossa on vaihtelua: on aikaisia tulijoita ja mattimyöhäisiä.

Sen sijaan kiurut ja töyhtöhyypät viettävät talvensa paljon lähempänä, Keski- ja Länsi-Euroopassa. Sieltä käsin säitä seuraamalla ne pystyvät päättelemään kevään etenemistä myös pohjoisemmilla seuduilla. Keväällä ne matkaavat pohjoista kohti sitä mukaa kun sää sallii.

Nytkään muuttolinnut eivät ole enää kaukana. Parhaillaan lukuisat töyhtöhyypät kärkkyvät jo Itämeren etelärannoilla Hollannissa, tietävät sikäläiset lintuharrastajat. Ne vain odottavat kevään etenemistä.

Heti, kun pelloille sulavat ensimmäiset laajat pälvet, kannattaa höristää korvia ja tarkkailla taivasta. Joko kuuluu kiurun liverrys tai näkyvät töyhtöhyypän mustavalkoiset siivet?

Tänä vuonna töyhtöhyyppiä ei ole vielä näkynyt edes rannikon tuntumassa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 15.3.2018 julkaistusta lehdestä