Huuhaa on huuhaata vaikka voissa paistaisi

0

Kiersin aikanaan ahkerasti luennoimassa otsikolla ”Kuinka sinua huijataan”. Vaikka Suomessa koko kansa osaa lukea, laskea ja hallitsee arkiset asiat, kiitos mainion koulujärjestelmämme, on silti uskomukset hyvin vahvasti vaikuttamassa siihen millaisia valintoja ihmiset tekevät.

Olen aikaa sitten luovuttanut väittelyn heidän kanssaan, jotka perustelevat asioita uskolla tai omalla subjektiivisella kokemuksella. Sen sijaan tuumaakaan en anna periksi, jos tätä uskoa tai subjektiivista kokemusta purkitetaan ja paketoidaan myytäväksi ja sen väitetään ilman minkäänlaisia todisteita esimerkiksi parantavan eri sairauksia. Se on puoskarointia ja sitä vastaan on taisteltava vaikka se välillä tuntuukin pään hakkaamiselta seinään.

Olen erinäisissä verkkokeskusteluissa törmännyt mitä ihmeellisimpiin väitteisiin. Monessa tapauksessa ensimmäiseksi tulee mieleen, että tämän on pakko olla vitsi, mutta hetki aiheen parissa osoittaa, että nämä ihmiset ovat tosissaan.

Facebookista löytyy sekä kotimainen että kansainvälinen ryhmä, jossa pyritään todistamaan maapallon olevan litteä. He käyttävät todella paljon aikaa tehdessään animaatioita, kuvia ja selityksiä, joiden mukaan tämä navoiltaan hieman litteä pallo ei ole pallo ollenkaan vaan litteä maanpiiri. Mitä enemmän ja tarkemmin heille esitetään todisteita maapallon pyöreydestä, sitä vahvemmin he uskovat sen litteyteen.

Sama ilmiö tulee vastaan myös uskomuslääkinnästä ja henki-istujista keskusteltaessa. He käyttävät usein aivan samoja temppuja kuin me taikurit, mutta täysin vääriin tarkoituksiin. On suorastaan puistattavaa, kun sureva omainen kantaa kasan euroja henkien kanssa juttelijalle, joka ilman minkäänlaisia omantunnon tuskia esittää muutaman taikatempun naamioiden ne henkimaailman sessioksi ja lopuksi toivottaa surevan omaisen tervetulleeksi uudelleen.

Kuka tahansa voi nykyään perustaa nettisivun ja esiintyä vakavienkin sairauksien asiantuntijoina. Kaiken informaation keskellä apua tarvitseva ei välttämättä osaa erottaa oikeaa asiantuntijaa puoskarista.

Yleinen auktoriteettivastaisuus vain lisää todellisten asiantuntijoiden läpipääsyä ja tilalle rientää rohtotohtorit ja poppamiehet, joiden mukaan valkopippuri parantaa syövän ja ajatusten keskittäminen haavaan nopeuttaa sen paranemista.

Todisteeksi ei riitä sekään, että elinikä nousee nousemistaan ja, että monet aiemmin tappavat taudit ovat nykyisin erittäin hyvin hoidettavissa. Ei riitä, sillä joku jossain sai rokotteesta sivuoireita ja sen perusteella raivokkaimpien mielestä kaikki rokotusohjelmat pitäisi lakkauttaa. Joskus tekisi mieli huutaa suureen ääneen, että jos ei rokote kelpaa niin kokeilkaa tautia.

Olen siinä määrin liberaali, että ihminen saa omalle elämälleen tehdä mitä haluaa, mutta siinä määrin konservatiivi, että myydäkseen tai tarjotakseen apua johonkin vaivaan, on siitä oltava muitakin todisteita kuin oma subjektiivinen kokemus ja voimakas usko.

Pete Poskiparta
kirjoittaja on ulkouusikaupunkilainen viihdetaiteilija ja mentalisti