Kesätyö on oppia elämää varten

0

Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli mansikkamaalla. Olin yläasteikäinen ja lähes kaikki kaverini kävivät jossain vaiheessa tienaamassa vähän omaa rahaa mansikoita poimimalla. Itse työ oli mahdottoman tylsää; ohdakkeet polttivat paljaita käsivarsia, paarmat purivat ja selkää kivisti. Mutta silti töissä oli kivaa.

Pyöräilimme kavereiden kanssa yhdessä työmatkat ja kilometrit sujahtivat ohi kuin huomaamatta riehakkaan tunnelman siivittämänä. Ja sama meno jatkui mansikkapellolla. Lisäksi työpaikka, ja etenkin se perjantaisin käteen saatu palkka, teki meistä vähän enemmän aikuisia. Tai siltä se ainakin tuntui. Ja olihan se hienoa, kun saattoi ostaa itse ansaitulla rahalla vaikka oman lempibändin uusimman levyn.

Kouluvuosina työskentelin kesäisin myös muun muassa kaupungin puisto-osastolla sekä konttorihommissa. Vaikka kaikki työpaikat eivät olleet niin mieluisia, niin jokaisesta oppi jotain. Tarvittaessa osaisin varmasti vieläkin perustaa nurmikon tai tehdä seinän viereen tyylikkään kivetyksen luonnonkivistä. Tiedän myös, että raha on oikeasti likaista, viikonloppukassan laskeminen päässä, tunnin yöunien jälkeen, on hieman haastava tehtävä ja myös todellisessa elämässä joku voi unohtaa rahasalkun parkkipaikalle kaatosateeseen.

Tärkein oppi, minkä olen kesätöistä saanut, oli itsetuntemus. Esimerkiksi konttorissa vietetyn kesän jälkeen tiesin vihaavani laskentatehtäviä ja olevani kohtuullisen surkea asiakaspalvelija. Nämäkin kokemukset ovat olleet suureksi avuksi silloin, kun on pitänyt päättää, minkä opintopolun kulloinkin valitsen.

Tänä vuonna kaikki Uudenkaupungin kaupungin oman organisaation kesätyöpaikkoihin hakeneet nuoret saivat työpaikan. Näin siksi, että hakijoita oli 74 ja paikkoja yhteensä 80. Viime vuonna kaupungille haki kesätöihin 110 nuorta.

Hakijamäärän näin raju lasku voi johtua monestakin tekijästä. Ensinnäkin Uudenkaupungin kokoisessa kaupungissa ikäryhmien koot vaihtelevat jonkin verran.

Toiseksi tänä kesänä myös alle 18-vuotiaille nuorille on ollut kesätöitä mukavasti tarjolla. Tämä näkyi jo kevättalvella Uudessakaupungissa järjestetyillä ”Tuu messiin” -messuilla, missä nuorten oli mahdollista hakea useampaankin kesätyöpaikkaan.

Lisäksi monet suuret, teollisuuden ja kaupan alan yritykset ovat mukana ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kampanjassa, missä nuorille tarjotaan kahden viikon mittainen, palkallinen kokemusjakso kesätöistä. Tätä kautta usealla kymmenellä nuorella tulee olemaan mahdollisuus kurkistaa esimerkiksi autotehtaan arkeen.

Toivon, että kaikki nuoret nyt käyttävät tilaisuuden hyväksi ja hakevat kesätöihin ja ottavat myös tarjotut duunit vastaan. Vaikka luvassa ei olisikaan sitä unelmien kesätyöpaikkaa, niin jokaisessa työpaikassa taatusti oppii jotain, josta on vielä hyötyä elämän varrella.

Maija Ala-Jääski
toimittaja