Kuoppaiset ja vetelät tiet koettelevat tielläliikkujia

0

Autoilija, tömpsähditkö keskellä tietä olevaan kuoppaan? Hidastaako vetiseksi velliksi muuttunut tienpinta ajoasi? Heikot ajo-olosuhteet ovat olleet arkipäivää Uudenkaupungin seudulla viime päivinä.

Kevään merkeistä ikävimpiä ovat routavauriot. Tänä vuonna kelirikko on monin paikoin pahempi kuin aikoihin. Joitakin tieosuuksia on jouduttu jopa sulkemaan.

Huonokuntoisilla teillä ajelu on paitsi epämukavaa myös vaarallista. Kuoppien väisteleminen lisää onnettomuuksien riskiä ja koettelee autojen renkaita ja vanteita. Autoaan kuopissa kolhineet voivat hakea valtiolta korvauksia, mutta harva niitä saa.

Lapin ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Marja-Lea Hallikainen kertoo, että vain viidennes saa valtiolta korvauksia vahingosta (Turun Sanomat 1.4.) Viime vuonna hakemuksia tuli lähes 2000. Niistä vain pieni osa on aiheutunut kelirikosta. Pelkkä tien huonokuntoisuus ei riitä korvausten saamiseen, vaan hakijalla pitää olla todisteita tienpidon laiminlyönnistä.

Ely-keskus ennakoi jo viime vuoden lopussa, että edessä on tienpidon kannalta haastava kevät. Sateinen loppuvuosi, rajut säävaihtelut ja sitä seurannut kova talvi ovat ongelmille otollista maaperää.

On ymmärrettävää, että kunnossapitäjät eivät ehdi kaikkialle samaan aikaan. Tienkäyttäjiltä vaaditaan kärsivällisyyttä ja varovaisuutta, mutta velvoitteita tulee päättäjillekin.

Rahaa tarvitaan vaurioiden korjaamiseen ja pintojen uusimiseen. Osalla huonokuntoisista teistä, kuten Uudenkaupungin Lepäistentiellä, liikkuu henkilöautojen lisäksi paljon raskasta liikennettä. Siellä asukkaiden odottama tien päällystäminen alkaa ely-keskuksen mukaan vihdoin ensi kesänä (US 12.4.).

Teillä pitää voida liikkua itseään, ajoneuvoaan ja muita tielläliikkujia vaarantamatta. Pienillä pintaremonteilla ei todennäköisesti nyt selvitä, sillä vauriot ovat paikoin todella pahoja.

Pienillä pinta-remonteilla ei todennäköisesti nyt selvitä.