Monenlaisia kevään merkkejä

0

Kevät tuli Uuteenkaupunkiin pääsiäisenä. Yrittäjien ja kaupungin lankalauantain tapahtuma sai väkeä liikkeelle ja keskusta heräsi kevätauringossa eloon kuin talviunen jäljiltä. Juuri tällaisille matalan kynnyksen tapahtumille kaupungissa on kysyntää nyt, kun paikkakunnalle on muuttanut paljon uutta väkeä.

Ihmiset, kivijalkaliikkeet, ravintolat, kahvilat, tori ja yhteisölliset tapahtumat saavat kaupungin tuntumaan kaupungilta.

Kevään tulon huomaa ulkona paitsi valosta myös äänimaailmasta. Pääsiäisen tienoilla varma kevään merkki – lintujen laulu – voimistui huomattavasti. Uusia lintulajeja saapuu Suomeen päivittäin.

Uudessakaupungissa luonto ja lintujen tarkkailupaikat ovat lähellä, ja kaikkien saavutettavissa. Se tuntuu täällä asuvista itsestään selvältä, vaikka itse asiassa maailmanlaajuisesti ajateltuna se on melkoinen etuoikeus.

Lumen alta paljastuvat roskat paljastavat, kuinka vähän ihmiset tätä etuoikeuttaan arvostavat. Suomessa ja myös Uudenkaupungin seudulla yksi kevään merkki on jokavuotinen keskustelu koirankakoista. Pari vuotta sitten kaksi yksityishenkilöä päätti perustaa Suomeen kansalaisliikkeen koirankakkojen vähentämiseksi kaduilta ja luonnosta.

Ideana on, että koirankakkaroskis -tarralla pientalon omistajat voivat ilmoittaa ohikulkeville koiranulkoiluttajille, että heidän roskikseensa saa pudottaa pussiin noukitun pökäleen. Jo 87 kuntaa on painattanut ja jakanut Koirankakkaroskis-tarroja kuntalaisilleen. Tarroja saa painattaa ja jakaa kuka tahansa. Ainoa rajoite on, että tarraa ei saa muuttaa eikä myydä.

Vakka-Suomesta koirankakka.fi -sivuston kartalla on muutamia kohteita. Nyt olisi mainio tilaisuus lähteä leikkimieliseen kisaan siitä, missä kunnassa näitä roskiksia on eniten.

Jo 87 kuntaa on painattanut ja jakanut Koirankakkaroskis-tarroja kuntalaisilleen.