Naissotilaat

0

Näin ensimmäiset naissotilaat palvellessani Lähi-idässä rauhanturvaajana vuosina 1986–1987. Israelin asevoimilla IDF eli Israel Defense Forces oli palveluksessa miesten lisäksi myös naisia. Lomalla olevia naissotilaita näkyi bussipysäkeillä ja muuallakin univormuissaan aseitaan kantaen.

UNIFILin operaatioalueella näin tuolloin norjalaisen naissotilaan, joka oli kypäräpäisenä miehistökuljetusajoneuvon konekivääriampujana. Daami oli kovin sotaisen näköinen. Tuohon aikaan suomalaisia naisrauhanturvaajia ei ollut vielä palveluksessa.

Ensimmäiset suomalaiset naispuoliset rauhanturvaajat astuivat palvelukseen Etelä-Libanonissa ja Golanilla joulukuussa 1991. Tapasin heitä kun olin vuosina 1991–1992 toista kertaa rauhanturvatehtävissä.

Elisabeth Rehn toimi puolustusministerinä ja hänen ansiokseen voidaan laskea se, että eduskunta hyväksyi äänin 103–66 tammikuun 31. päivänä vuonna 1995 lain naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Ensimmäiset vapaaehtoiset naiset aloittivat palveluksensa joukko-osastoissa 16.10.1995.

Sisällissodassa 1918 palveli punaisten puolella Wikipedian mukaan naiskomppanioissa noin 2000 naista. Valkoisten puolella palvelleiden naisten määrästä en ole löytänyt tarkempia tietoja. Yksi näistä naisista lähetti 3.4.1918 päivätyn kirjeen isälleni. Tästä isäni kirjeenvaihtotuttavasta ei kuitenkaan tullut äitiäni.

YLE TV 2 on ohjelmistossaan esittänyt katsojille viime vuonna kuvatun yhdeksänosaisen televisiosarjan ”Naissotilaat”. Ohjelma on edelleen nähtävissä Areena-palvelussa. Sarjassa esiintyivät neljä nuorta naista eli Miisa, Moona, Jenni ja Pirita.

Tämän päivän eli tv-sarjan naissotilaat astuivat palvelukseen tammikuussa 2017 Porin prikaatiin Niinisalossa. Kun joukko-osastossa koulutetaan vuosittain noin 4000 sotilasta eivät nämä TV-sotilaat palvelusaikanaan välttämättä erottuneet kovin paljoa muusta joukosta. Naisia oli palveluksessa Säkylässä ja Niinisalossa vuonna 2017 noin 200. Television ”Naissotilaat” ohjelmasarja piti ainakin minut kovasti kiinni TV-ruudun ääressä.

Ensi vuonna saatamme saada paljonkin uusia naissotilaita. Varusmiespalvelukseen hakeutui tänä vuonna ennätysmäärä eli 1516 naista. Naisten valintatilaisuudet järjestetään puolustusvoimien aluetoimistoissa nyt huhtikuun aikana. Hyväksytyt hakijat määrätään palvelukseen tämän vuoden heinäkuun ja ensi vuoden tammi- ja heinäkuun saapumiseriin.

TV-sarja ei ollut puolustusvoimien mainos, mutta se varmasti lisäsi monenkin naisen valmiutta hakea vapaaehtoiseen palvelukseen.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on yleisesikunta-upseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikka sekä muutakin maailman menoa