Rakentamisbuumi muuttaa kaupunkikuvaa

0

Nostokurjet ja rakentamisen äänet ovat osa Uudenkaupungin katukuvaa ja äänimaailmaa tulevina vuosina. Kaupungissa eletään nyt aikakautta, josta vielä muutama vuosi sitten ei osattu edes uneksia. Rakentamisen vilkastuu paitsi positiivisen rakennemuutoksen ja väkiluvun kasvun myötä myös siksi, että kaupungin pitää korjata vanhaa rakennuskantaansa.

Vuosi sitten kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kaupungin historian suurimmasta rakennushankkeesta, uuden koulukeskuksen ja uimahallin rakentamisesta. Pakettiin kuuluvat myös monitoimihalli ja mahdollisesti päiväkoti.

Koulutilat on tarkoitus suunnitella niin, että myös nuorisotoimi, kansalaisopisto ja musiikkiopisto sekä ulkopuoliset käyttäjät voisivat toimia siellä. Hankkeen valmistelu on jo aloitettu. Projektipäällikön lisäksi kevään aikana hankkeelle valitaan elinkaarikonsultti.

Ratkaistavana on myös korjaustarpeessa olevan terveyskeskuksen kohtalo. Lisäksi työlistalla on pääkirjaston remontti.

Asuntorakentamisen paineista Uudessakaupungissa on puhuttu jo lähes uuvuksiin asti, ja muutamia hankkeita on liikahtanut myös eteenpäin. Edelleen huolen aihe on, löytyykö kaupungista lähivuosina riittävästi vuokra-asuntoja autotehtaan ja muidenkin yritysten palkkaamille uusille työntekijöille.

Uuteenkaupunkiin pendelöivien saaminen pysyviksi asukkaiksi on kaupungille iso strateginen kysymys. Vireillä on lukuisia kaavamuutoksia, jotka mahdollistavat asuntojen rakentamisen eri puolille kaupunkia. Päättäjien on tehtävä valintoja siitä, minne rakennetaan ja miten rakennetaan.

Kaavoituksella on kauaskantoisia vaikutuksia ympäristöön ja siksi on hienoa, että kaupungille laaditaan nyt isojen kaupunkien tapaan arkkitehtuurista ohjelmaa (Apoli).

Mukaan osallistetaan myös kaupunkilaisia ja vapaa-ajanasukkaita, joilta toivotaan vastauksia kehittämistä koskeviin kyselyihin verkossa heinäkuun loppuun mennessä. Aiheesta on luvassa myös seminaari toukokuun alussa.

Päättäjien on tehtävä valintoja siitä, minne rakennetaan ja miten rakennetaan.