
Roskien polttaminen on yksi yleisimmistä maastopalon syistä ja etenkin kevään kuivattamaan maastoon tuli karkaa herkästi. Viime vuonna roskien poltosta syttyi Varsinais-Suomen alueella peräti 54 maastopaloa.
Ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisilaitokselta huomauttaa, että huolimattomasta tulen käsittelystä, josta aiheutuu tai voi aiheutua vaaraa toisen turvallisuudelle tai omaisuudelle, voidaan sakottaa. Jos varomattomasta tulen käsittelystä aiheutuu toiselle vahinkoa, kyseessä on vakavampi rikos, josta voi seurata sakkoa ankarampi rangaistus ja mahdollinen vahingonkorvausvastuu.
Kevätsiivouksessa kerääntyvät puutarhajätteen onkin parasta kompostoida tai toimittaa jäteasemalle. Mikäli risujenpolttoon ryhtyy, on se osattava tehdä turvallisesti ja kunnan ympäristömääräyksien mukaan.
Risujen ja oksien polttamisesta ei tarvitse tehdä ilmoitusta pelastusviranomaiselle. Selvitä kuitenkin aina ennen puutarhajätteen polttamista oman kuntasi ympäristömääräykset. Monessa kunnassa risujen ja oksien polttaminen on taajama-alueella rajoitettu tai kokonaan kielletty. Sekajätettä, muovia tai käsiteltyä puutavaraa ei saa lainkaan polttaa puutarhajätteen seassa.
Puutarhajätteet on poltettava aina turvallisessa paikassa ja lähelle on varattava vettä ja alkusammutin. Avotulen tekoon vaaditaan aina maanomistajan lupa eikä risujen ja oksien polttaminen saa häiritä naapuria. Tulta tulee vartioida koko ajan. Tuhka saattaa pysyä kuumana useita päiviä polttamisen jälkeen ja syttyä uudelleen. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikaan avotulen tekeminen on kiellettyä.
Jos palo leviää, paloa voi yrittää sammuttaa ensin itse alkusammuttimella. Jos palo ei sammu, on varoitettava muita ja soitettava viipymättä hätänumeroon 112.