Saisiko olla solukkoruokaa?

0

Moni meistä on ostanut ruokakaupasta siitakesieniä, mutta harva on kokeillut niiden kasvattamista kotona.

Tulevaisuudessa sisäviljelystä on tulossa jonkin sortin trendi, jos on uskomista vaikkapa tulevaisuustutkija Risto Linturiin. Hän on yksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tällä viikolla julkaiseman raportin tekijöistä.

Tyttäreni kertoi äskettäin tutustuneensa sieniviljelmään tuttaviensa luona. Kasvattaminen kuulosti helpolta, mutta en innostunut. Ostan siitake- ja herkkusienet mielelläni edelleenkin kaupasta ja poimin suppilovahverot, tatit ja kantarellit syksyllä metsästä.

Löydän itsestäni yhä useammin kirjailija Tuomas Kyrön luoman Mielensäpahoittajan, joka tuntee hämmennystä uusista trendeistä ja keksinnöistä. Allekirjoitan Kyrön tuskan muutoksen vauhdista: Maailma muuttuu niin nopeasti, että siinä on vaikea pysyä perässä.

Sitran verkkosivuilla kerrotaan toukokuussa ovensa avaavasta helsinkiläisessä tulevaisuuden ravintolasta, jota pyörittävät huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen. Sen tarkoitus on paitsi tarjota hyvää ruokaa myös edistää kiertotaloutta.

Salaatit ja yrtit kasvavat ravintolan vertikaalisessa kasvatusjärjestelmässä. Siinä kasvit ottavat ravinteensa mullan sijasta vedestä.

Sieniä kokit kasvattavat lasipalloissa ja perunoita ilmassa niitä varten erikseen rakennetuissa pylväissä.

Kuulostaa varsin kummalliselta, jos on tottunut ostamaan kaupasta jauhelihaa ja syömään lihapullia, ja vasta äskettäin oppinut puhumaan makaronin sijasta pastasta.

Mutta uskottava se on, että muutoksia tapahtuu. Muutaman vuoden kuluttua kukaan ei enää ihmettele, kun ravintolan ruokalistalla on tarjolla kotisirkkoja ja toukkia lounaaksi.

Jo kauan on ennustettu, että tulevaisuudessa ihmiset saavat ravintonsa pillereistä. Nyt puhutaan solukkoruoasta. Joka kotiin tulee oma bioreaktori, jossa kasvaa solumassaa. Sitä voisi hyödyntää metsämarjojen tapaan esimerkiksi smoothiessa.

Kyllä ei ole helppoa ymmärtää, että mitä järkeä tässä kaikessa on. Vaikka epäilen, niin täytyy myöntää, että on se hienoa, että juuri Suomessa VTT:n laboratorioissa tehdään tutkimustyötä näiden asioiden parissa.

Toivottavasti saamme jatkossakin poimia superruokaa metsistämme. Kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Maailman suurkaupungeissa uusille ruoka-alan innovaatioille saattaa olla kysyntää, ja ehkäpä niistä syntyy aikanaan uusi Nokia.

Muutosta ravintotottumuksissa on tapahtunut, ja paljon. Sain siitä eilen mainion todisteen.

Luokseni marssi neljä alakoululaista poikaa, jotka halusivat arvontapalkintoja koulun tapahtumaan. Hain heille kylmälaukun, ja totesin, että siinä pysyvät vaikka limsat kylminä.

Yksi pojista katsoi minua hetken päästä tiukasti silmiin ja kysyi: miksi sinne pitää laittaa epäterveellisiä limsoja, eikö vaikka pinaatti-smoothie olisi parempi?

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja