Sotessa riittää vielä säätämistä

0

Sosiaali- ja terveysuudistusta on valmisteltu vuosia. Sen valmistelua on syytetty milloin hitaaksi, milloin taas liian hätäiseksi. Keskeneräisiä asioita on vielä paljon, ja samaan aikaan toteutettava maakuntauudistus ja -vaalitkin vaativat vielä monenlaista säätöä.

Varmaa on ainoastaan, että uudistuksessa on ennen lopullista finaalia vielä paljon epävarmaa. Tällä hetkellä suunnitelma on se, että kesäkuussa eduskunta vahvistaa uudistuksiin liittyvät sote-lait ja maakuntavaalit käydään lokakuussa.

Jos aikataulu toteutuu, sote-uudistukseen liittyvät valinnanvapauspilotit alkavat heinäkuussa. Valinnanvapaus sotessa tarkoittaa, että ihminen saa itse valita, mistä hän hakee hoitoa. Valittavana ovat joko julkiset tai yksityiset palvelut.

Siitä, miten valinnanvapaus käytännössä toteutuu, ei kukaan osaa vielä sanoa. Uudistusta on kuvailtu Suomen historian suurimmaksi julkishallinnon uudistukseksi, ja sitä se varmasti onkin. Kymmenien tuhansien kunta-alalla työskentelevien työnantaja muuttuu, kun he siirtyvät joko maakunnan tai maakunnan yhtiön palvelukseen. Uudistus luo tarvetta myös uusille ammateille. (sivu 5)

Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen johto vieraili tiistaina Uudessakaupungissa kertomassa uudistustyöstä. Uudistuksen tarkoitus ei ole keskittää ja siirtää palveluja kauemmas. Ainakin sote- ja muutosjohtaja Antti Parpo uskoo, että palvelujen määrä jopa kasvaa Uudessakaupungissa.

Tähän luottavat myös kansalaiset. Maaliskuussa julkistetut kyselyn mukaan suomalaisten enemmistö luottaa, ettei sote-uudistus heikennä terveyspalveluihin pääsyä. Vastaajista 32 prosenttia arvioi, että palveluihin pääsy ja yhdenvertaisuus paranevat, ja vajaa 30 prosenttia taas sanoi tilanteen pysyvän ennallaan.

Sote- ja muutosjohtaja Antti Parpo uskoo, että palvelujen määrä jopa kasvaa Uudessakaupungissa.