Työn juhlaa ja arkea

0

Vappuun ja suomalaisen työn päivään valmistaudutaan Vakka-Suomessa tänä vuonna ainakin työllisyyslukujen valossa poikkeuksellisen valoisissa tunnelmissa. Työttömyys on Uudessakaupungissa alhaisempi kuin vuosikymmeniin. Työttömiä on sata vähemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa ja työttömyysaste on 5,7.

Syyt hyvään tilanteeseen ovat kaikkien tiedossa. Autotehtaan jättirekrytoinnit ovat nostaneet koko Vakka-Suomen nousukiitoon. Viime vuonna tehdas palkkasi yli 2000 työntekijää, ja tänä vuonna tarvitaan tuhat lisää.

Myös muilla alueen yrityksillä menee hyvin. Työpaikkoja on tarjolla, toimintaa kehitetään ja toteutetaan investointeja. Uhkana on, että kasvu pysähtyy työvoimapulaan.
Kun yrityksen kasvuvauhti on niinkin kovaa kuin Valmet Automotivella, on selvää, että kehittämiskohteita riittää jatkuvasti.

Tehdas on saanut vuoden sisällä ansaitusti valtavasti erilaisia palkintoja, mutta kritiikkiäkin tulee. Turun Sanomat kertoi tällä viikolla yrityksen talokohtaisesti sovitusta työaikatilistä, jonka tulkintaa osa työntekijöistä arvostelee (TS 25.4.).

Pääluottamusmies Mauri Partanen perusteli työaikatilin tarpeellisuutta muun muassa väen vaihtuvuudella. On selvää, että noin suurissa määrissä sitä väkisinkin esiintyy. Osa työntekijöistä palaa kotiseudulleen, ja osa huomaa koeaikana, että kolmivuorotyö ei ole hänen juttunsa.

Autotehdas ja kaupunki aloittivat tällä viikolla Suomi-kiertueensa, jonka tavoitteena on houkutella tänne uusia tekijöitä. Viime vuonna se tuotti hyvät tulokset. Kiertueella jaetaan tietoa paitsi autotehtaan työtehtävistä myös muuttajan arkeen liittyvistä käytännön asioista, kuten asumisesta ja vapaa-ajasta.

Kierros alkoi Kemistä ja päättyy 8. toukokuuta Kajaaniin. Nyt peukut pystyyn, että mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen ja mahdollistaa autotehtaan ja koko seudun kasvun tulevaisuudessakin. Jokainen työntekijä, niin uusi kuin pitkään palvellutkin, on tärkeä.

Jokainen työntekijä on tärkeä.