Lokalahden MTK on ansiokkaasti toteuttanut paikallisen alakoulun kanssa maatilakummi-toimintaa. Tarpeellista se on siksi, että elinympäristöstä riippumatta yhä useampi lapsi ei tiedä, mistä ruoka tulee.
Lähiruoasta ja raaka-aineiden ravintoarvoista puhutaan paljon, mutta käsitys siitä, missä ja miten vaikkapa peruna kasvaa on monilla hämärtynyt.
Lokalahdella lapset tietävät, että lihapullat ja muussi eivät tupsahda lautaselle tyhjästä. He ovat päässeet keväällä itse istuttamaan perunoita ja korjaamaan satoa syksyllä. Koululaiset ovat myös tutustuneet maataloustuottajan arkeen sikalassa ja juurikastilalla.
Lokalahden paikallisyhdistys pokkasi äskettäin MTK Varsinais-Suomen kiertopalkinnon aktiivisesta toiminnastaan (US 14.4.) Kokemukset ovat olleet positiivisia niin koulussa kuin yhdistyksessäkin.
Miksi päntätä asioita perinteisellä tavalla luokkahuoneessa, jos tietoa on helpompi omaksua paikan päällä kohteessa. Ulkona opittu jää paremmin mieleen kuin ulkoaopittu.
Ilmiöoppiminen, yhteisöllisyys ja yhdessä oppiminen ovat uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa. Sisällä istumisen ja virtuaalimaailman vastapainoksi erityisesti alakouluissa on tilausta lähiympäristön tarjoamille elämyksille eri vuodenaikoina. Esimerkiksi nyt keväällä luonto tarjoaa jatkuvasti päivittyvää oppimismateriaalia kasvi- ja eläinmaailmasta.
Monet nykyisten koululaisten isovanhemmat muistavat biologian tunneille kuuluneen kasvien prässäämisen. Kasvien kerääminen ei välttämättä ollut kaikille mieluista, mutta siitä jäi vahva muistijälki.
Vastaavanlaisia kasvikokoelmia voitaisiin nyt kerätä kuvagalleriana vaikkapa sosiaalisen median kuvapalveluihin tai verkkosivulle, jolloin mukana voisi olla biologian lisäksi myös muita oppiaineita.
Lokalahdella lapset tietävät, että lihapullat ja muussi eivät tupsahda lautaselle tyhjästä.