Matkailussa on nyt potentiaalia

0

Alkanut kesä näyttää säiden puolesta lupaavalta pitkäaikaisen haaveeni toteuttamiseen. Ajattelin viettää ainakin yhden kesäyön teltassa. Sopiva paikkakin telttailuun on jo löytynyt: isohko, asumaton saari Turun sisäsaaristossa.

Kävin tutustumassa saareen soutuveneellä pari viikkoa sitten. Maasto näytti mainiolta: teltalle löytyi pehmeä paikka puiden varjostamalla kuivalla sammalmättäällä. Näköalat avautuvat auringonlaskun suuntaan.

Erähenkinen retkeily on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Kun Suomen suvi tarjoaa parastaan, on sääli lähteä neljän seinän sisälle nukkumaan. Mieluisampaa olisi kuunnella luonnon ääniä raikkaassa ulkoilmassa läpi yön.

No juu, toki itikoita riittää, punkit vaanivat, sade saattaa yllättää ja selkä protestoida, mutta mitäpä niistä. Mitä rankempi reissu, sitä mukavammalta tuntuu palata kotiin.

Saaristomerellä on nykyään vähemmän autioita saaria, mutta kansallispuisto tarjoaa mahtavia paikkoja, jonne pääsee ilman omaa venettä yhteysaluksilla tai opastetuilla veneretkillä.

Esimerkiksi Kustavin Katanpään linnakesaari ja  Isokari ovat upeita kohteita, joiden arvoa täällä ei osata ymmärtää riittävästi. Moni kehuu käyneensä ulkomaan reissulla bongailemassa delfiinejä, mutta harva on osallistunut hyljesafarille tai hylkyretkelle kotikonnuillaan Uudenkaupungin saaristossa.

Matkailulla on nyt potentiaalia Vakka-Suomessa enemmän kuin aikoihin, kun työn perässä tänne muuttaneet haluavat tutustua uuteen kotiseutuunsa.

Kustavin kunta on tänä kesänä vastannut matkailijoiden ja paikallisten toiveisiin päästä merelle, vaikka ei omistaisi omaa venettä. Se on hieno päätös.

Uudessakaupungissa merellisyyttä on osattu hyödyntää matkailun kehittämisessä, mutta jos et omista autoa tai ajokorttia päiväretken tekeminen tänne ei ole aivan helppoa. Linja-autovuorojen lisääminen toisi takuuvarmasti lisää turisteja kaupunkiin. Nyt tilanne on ikävä, kun kesällä vuorot entisestään harvenevat koulujen lomien ajaksi.

Satunnaisten matkailijoiden vuoksi vuoroja ei ole kannattavaa lisätä, mutta kyytejä tarvitsevat myös työmatkalaiset. Autotehtaalle Porista, Raumalta ja Turusta säännöllisesti kulkevat vuorot saivat alussa osakseen epäilyjä, mutta bussien ei ole tarvinnut kulkea tyhjinä kaupunkien väliä.

Hotellien ja muiden majoitustilojen tarvekin on positiivisen rakennemuutoksen ansiosta kasvanut. Yöpymispaikkoja tarvitsevat paitsi lomalaiset myös yritykset asiakkailleen. Helpotusta on luvassa jonkun verran, kun kaupunginlahdelle valmistuu sopivasti kesäksi uusi hotelli.

Kaupungin vetovoiman lisääntyminen on näkynyt myös leirintäalueilla. Retkeilystä ja Uudestakaupungista innostui myös täällä pari vuotta sitten vieraillut matkailutoimittaja Jaakko Selin.

Vaatesuunnittelijana ja  tyylikonsulttina tunnettu Selin kertoi Uudenkaupungin Sanomille yöpyneensä kesällä 2015 kolme yötä kaupungissa telttaillen.

Olimme täällä telttailemassa viidentoista euron teltalla ja teimme kaikki ruoat spriikeittimellä. Oikein maittavat metsäsieni-krepit saatiin tehtyä, Selin kertoi.

Elämän luksus syntyy yksinkertaisista asioista.