Nuoret näkivät uusin silmin

0

Uudenkaupungin keskustaa on tutkittu nuorin ja ennakkoluulottomin silmin. Lukion maantiedon oppilaat osallistuivat Uudenkaupungin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman koostamiseen eli apoliin. Nuoret kävelivät, tutkivat ja havainnoivat kaupungin keskustan plussia ja miinuksia. Ensi viikolla keskustaa tutkivat kaupungin uudet asukkaat.

Tekeillä olevaan arkkitehtuuriseen ohjelmaan halutaan sisällyttää myös avaimia onneen. Minkälainen asuinympäristö, Uusikaupunki on hyvä alusta, jolle kaupunkilaiset voivat rakentaa onnellisen elämän? Jotta onni olisi mahdollista, mitä se vaatii ympäristöltä?

Pienillä asioilla saa lisää mukavuutta ja viihtyisyyttä, kun joku vain keksii ne ensiksi. Nuoret löysivät keskustasta puutteita, joita on helppo ja halpa korjata. He kaipasivat keskustaan muun muassa lisää penkkejä, roskakoreja, polkupyörätelineitä.

Nykyiset linja-autopysäkit ovat rumia ja sotkuisia ja tarvitsevat uusia penkkejä, todistivat nuoret. Vaikka keskusta on jo vihreä, lisä ei olisi pahitteeksi, he miettivät. Nuorten mielestä jalkakäytävien kivireunukset ovat risteyksissä liian korkeita ja ne hankaloittavat liikkumista. He myös kiinnittivät huomionsa huonokuntoisiin puutaloihin, joita keskustasta löytyy.

Nuoret kiittelivät keskustasta mm. Vanha kirkon ja Vallinmäen ympäristöjä, Pakkahuonetta, Kaupunginlahden rantoja, kirjastoa ja Rauhanpuistoa sekä keskustan puutalomiljöötä.
Nuorin, uusin silmin näkee ajoittain hitusen tarkemmin.

Nuoret löysivät keskustasta puutteita, joita on helppo ja halpa korjata.