T-paitakelit

0

Silloin kun minä olin nuori kesällä oli kuuma ja talvella kylmä. Vai meniköhän se toisin päin?

Aina muistuu mieleen se yksi tietty kylmä juhannus tai lämmin joulu. Muutama vuosi sitten joulu oli todella lämpimämpi kuin juhannus, mutta yleensä sitä tulee liioiteltua. Kyllä viime kesäänkin muutama lämmin päivä mahtui, vaikka virallisia hellepäiviä ei näillä seuduilla mitattukaan.

Nyt on sitten saatu nauttia lämpimistä päivistä, vaikka kalenterin mukaan kesä ei ole vielä alkanutkaan. Tietääkö se sitten kylmää loppukesää, pitäisi kai kysyä sammakkoprofessoreilta ja muilta tietäjiltä. Mitenhän se sammakkokin sen tietää tarkeneeko heinäkuussa ilman paitaa? Muutamille herrasmiehille voisi tosin sanoa, ettei sellaista hellettä Suomessa olekaan, että baarin terassilla pitäisi ottaa paita pois.

Monet toitottavat, että nyt ei saa valittaa, kun on lämmin. Kyllä saa. Ja aloitan nyt.

Tänä vuonna toimituksen sisälämpötila nousi siedettävän yläpuolella harvinaisen aikaisin. Vanhassa tiilitalossa ilmastointi ei ole paras mahdollinen, joten on turvauduttava pöytätuulettimiin. Ne pitävät meteliä ja parin minuuttia kuluttua aivastuttaa. Vaihtoehtoisesti taas ilmastointi on liian kovalla ja taas aivastuttaa.

Kotiin päästyä aurinko on ehtinyt takapihan puolelle ja paistaa suoraan silmiin, kun yrittää katsoa televisiota. Sälekaihtimet toki auttavat, mutta ei niitäkään haluaisi aina pitää kiinni.

Television tuijottamisen sijaan voi toki mennä ulos istumaan, mutta silloin ovat ampiaiset ja kaikenmaailman höttiäiset kimpussa. Ja eihän siellä ole sitä televisiota.

Jossain muualla kuin kotipihalla istuessa puolestaan aurinko polttaa ihon tulipunaiseksi, sillä se marketista ostettu aurinkorasva on kotona.

Joltain muulta voi saada rasvaa, mutta se on tietenkin sellaista, joka jättää ihon nihkeäksi ja hikiseksi. Niin, hikihän valuu jo muutenkin, sillä kuumalla kelillä ei tarvitse liikkua kuin muutama metri ja paita on hiestä märkänä.

Talvella voi sentään lisätä vaatteiden määrää, kun kylmä yllättää. Kesällä on paha vähentää ellei halua aiheuttaa yleistä pahennusta tai rikkoa lakia.

Siitä huolimatta se harmittaa, jos kylmät kelit osuvat oman loman ajalle. Niin on käynyt viime vuosina ja käy varmasti myös nyt, kun pidän suurimman osan lomistani poikkeuksellisesti elokuussa.

Noin, nyt on valitettu kesäkeleistä. Sitten voi kai keskittyä niistä nauttimiseen. Minut tunnistaa seuraavien kuukausien ajan punaisesta niskasta, vielä punaisemmasta naamasta, kainaloiden kohdilta märistä paidoista ja hieman kärsivästä ilmeestä.

Silti, on se vaan hienoa, kun on kesä.

Risto-Matti Kärki
tuottaja