Torstaina 16.5.1918

0

Huhtikuussa 2018 Vakka-Suomessa haudattiin sodan uhreja ja yritettiin totutella elämään rauhan tilassa. Kaikkia läheisiä ei enää ollut. Sanomalehdet ilmestyivät ja jostain saatiin ruokaakin.
Sodan jälkipyykki oli alkanut. Lehdet julkaisivat monenlaisia kuulutuksia. Viranomaiset alkoivat hallita vakkasuomalaisia. Kuulutukset koskivat takavarikkoja, asevelvollisia, hevosvelvollisia jne.
Lähinnä kyse oli ilmoitusvelvollisuuksista. Viranomaiset halusivat tietää mitä täällä tehdään, ja mitä kaikkea ihmisillä on. Valvonnasta selvisi myös se mistä on puutetta. Vakka-Suomi oli vapaa, mutta osassa Suomea sota jatkui pitkälle toukokuuta. Helsinki vapautui lauantaina 13. huhtikuuta ja saksalaisten paraati oli jo seuraavana päivänä.

Kuolemia oli ollut paljon ja siksi oli runsaasti kuolinilmoituksia ja uutisia hautajaisista. Lehtien parin kuukauden mittainen ilmestymistauko oli myös vaikuttamassa asiaan. Pankki-ilmoituksiakin riitti ja siinäkin lienee ollut syynä lehtien puute talven aikana.

Punaisten teoista riitti uutisia moniin lehtiin. Varsinaiset mellastajat olivat pääsääntöisesti muualta, mutta kyllä omiakin tekijöitä riitti ja heistä uutisoitiin nimilläkin.

Lehdet kirjoittivat ennalta 15.5. tapahtuvasta eduskunnan ensimmäisestä sodan jälkeisestä kokouksesta. Samoin oli paikallisissakin lehdissä ennakkouutisia torstaina 16.5.1918 Helsingissä tapahtuvasta valkoisen armeijan paraatista.

Wakka-Suomi julkaisi tiistaina 14.5. uutisen ”Suuri paraati Helsingissä – 15 000 miestä ottaa siihen osaa”. Lisäyksenä oli se, että vielä ei ole lopullisesti määrätty juhlallisuuksien ohjelmaa.
Torstaina 16.5. Uudenkaupungin Sanomat uutisoi ”Sotilasjuhlallisuudet Helsingissä”. Uutisen mukaan Turun piiripäällikkö oli kutsunut Helsinkiin mm. Uudenkaupungin komendantin Toivo Piintilän, agronomi Aapolan Kustavista ja maanviljelijä Hirvolan Mynämäeltä. Viikkoa myöhemmin Wakka-Suomi kertoi edellä mainittujen tulleen palkituksi 4. luokan vapaudenristillä.
Helsingin Sanomiin oli 16.5. taitettu etusivulle otsikko ”Tää päivä juhlapäivä on” ja sen alla oli kolme uutista. Vasemmalla oli artikkeli ”Suomen sotaväki pääkaupungissa”. Keskellä piirroskuva kenraali Mannerheimistä ja oikealla artikkeli ”Eduskunta jälleen koolla”.

16.5.1918 sota oli ohi ja se näkyi ja varmasti kuuluikin sekä Vakka-Suomessa että Helsingissä.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä