Vahva satama on kasvun kivijalka

0

Uudenkaupungin maantieteellinen sijainti ei ole maantieyhteyksien osalta paras mahdollinen, mutta onneksi on meri ja satama. Ilman satamaa tänne ei takuuvarmasti olisi perustettu autotehdasta 50 vuotta sitten.

Toimiva satama on olennainen osa täällä toimivien vientiyritysten kilpailukykyä. Autotehtaalle ja muillekin yrityksille logistiikka on osa-alue, jonka pitää toimia saumattomasti ja ilman häiriöitä.

Talouden suhdanteet heijastuvat sataman toimintaan välittömästi, ja viimeiset pari vuotta Uudessakaupungissa on eletty vahvaa nousukautta. Kun Hepokarin sataman uuden laiturin valmistumista juhlittiin pari vuotta sitten, tuskin kukaan olisi osannut odottaa nykytilannetta. Kahden miljoonan investointi on todellakin osoittanut tarpeellisuutensa.

Satamassa riittää vilskettä, ja sen kehittäminen jatkuu vauhdilla. Aluetta laajennetaan ja työn alla ovat uusi satamatalo ja portti. Uutta on myös sataman historian ensimmäinen laivalinja Tanskaan.

Tulevaisuudessa digitalisaatio ja uusi teknologia antavat satamille uusia mahdollisuuksia parantaa toimintaa ja lisätä ympäristöystävällisyyttä. Tavoitteena on tietysti myös kustannustehokkuuden lisääminen.

Vakka-Suomessa paineita infran osalta riittää myös väylien uudistamisessa. Maantieyhteyksissä kehittämistä on tapahtunut kasitiellä, mutta lisäpanostuksia tarvitaan edelleen.

Muualla Euroopassa saattaisi olla hienoinen ihmetyksen aihe, että Suomen suurin tehdas sijaitsee erittäin kapean väylän varrella. Väylän, jossa kulkee henkilöautojen lisäksi myös mopoautoja, traktoreita ja polkupyöriä. Uudenkaupungin ja Laitilan välille suunniteltu kevyen liikenteen väylä parantaa onneksi tien turvallisuutta ja sujuvuutta lähitulevaisuudessa, vaikka kaistoja ei olekaan lisää luvassa.